Бюджет 2022 е първото изпитание за новата власт - как тече промяната?

Коментар на проф. Мария Пиргова и Анастас Стефанов от "Тренд"

28.01.2022 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова

Как тече промяната в държавата?

"Промяната я виждаме, заедно с нея виждаме и подмяната. Виждаме, че в държавата се промени най-важната власт - изпълнителната. Тя сега ще трябва да направи всичко възможно да мине през законодателни промени, за да може да се тръгне към промяна. Засега обаче ми се струва, че властта малко забуксува", каза политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея вината е и на двете страни.

"Опозицията има голям потенциал да рекетира, саботира, да губи време в несъществени дебати. ГЕРБ отново иска изслушване за енергетиката. Ако и там мнозинството не удържи своя собствен дневен ред, те изостават. Обществото е най-чувствително към корупцията, към дейността на вътрешния министър, а него го няма. Той беше много активен по време на служебните правителство, а сега липсата му се усеща много. Трябва да им се даде време, но от друга страна трябва и много повече експертност в техните действия", добави проф. Пиргов.

Колегата ѝ - Анастас Стефанов от "Тренд", смята, че ходовете на опозицията не трябва да ни изненадват.

"И преди сме имали нови в политическия живот, и преди сме наблюдавали подобни процеси, в които заявката за промяна се изкристализира и се превръща в нова политическа власт. Преди 20 години тази политическа власт беше с ясно изразен мандат на НДСВ, но със старши партньор ДПС. Сега няма ясна изразеност, има много по-голяма политическа апатия, зад настоящото управление са 4 субекта, зад които седят 1,350 млн. гласоподаватели. През 2001 година те са 2 млн., а през 2019 - 1, 6 млн.", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му най-голяма промяна, която се е осъществила, е тази за продължилата все по-голямата политическа криза.

"Политическата визия ще трябва тепърва да се изкристализира в това ново управление. Има 2 основни момента - първият е приемането на Закона за Бюджет 2022 година. Това ще е най-сериозният препъникамък, защото Законът за държавния бюджет трябва да очертае, да скицира, да оцвети картината на визията на това бъдещо управление. То ще трябва да удовлетвори интересите на всички участващи коалиционни партньори", подчерта Анастас Стефанов.

Проф. Пиргова се съгласи, че първият изпит за управляващите ще бъде бюджетът.

"Ще има наддаване, защото нашите партиите са в много позиция, защото те не я съзнават. БСП си мисли, че има повече власт, повече сила и присъствие, но няма. А за формирането на бюджета трябва да се даде време. Финансовият ни министър е доста либерално настроен, а в случая трябва да се вземат много леви мерки. Насложиха се няколко кризи - енергийната, здравната... Правителството няма достатъчно социален заряд, за да може да използва ролята на държавата", посочи тя.

Според Пиргова е трагедия в 21 век села и общини да са на режим на тока.

"Политическата зима е едно огромно предизвикателство, за което и да е управление. Тази зима може да се окаже доста дълга за кратък период за новите управляващи, така че много зависи колко бързо и проактивно тази власт ще подходи и да обясни това, което се случва в социалната реалност", очерта политологът от "Тренд".

Проф. Мария Пиргова добави, корупционните моменти трябва да се извадят пред обществото.

"Бизнесът трябва да бъде ограничен, не може да продължаваме с данъчно "разпасан" бизнес, който продължава страшно да се оплаква. Не смятам, че това правителство ще направи някакви данъчни реформи. Управляващите също така трябва да ограничат опозицията", отбеляза тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК