На Петков се падна "горещият стол", промяната ще се забави?

Коментар на журналистите Асен Агов и Ружа Райчева и на политолога Георги Киряков

07.01.2022 | 21:44 Редактор: Жаклина Иванова

"Видяхме онова, което очаквахме да видим - празнични дни. Истинската работа в България започва след Ивановден. Няма какво да толкова да се е случило, освен злополучния мораториум и времето, изгубено за решението за "зеления сертификат", каза журналистът Асен Агов в студиото на Денят ON AIR".

"Не мисля, че сме видели глупости, колкото ентусиазъм. Ентусиазмът може да изглежда глупав на моменти. Сляпата вяра на много хора им изглежда наивна, определено има такъв елемент в "Продължаваме промяната" и хората, които ги поддържат", посочи журналистът Ружа Райчева.

Според нея мораториумът е бил много хитра хватка от страната на опитните в залата. А причината управляващите да се подхлъзнат е, че са били неопитни.

"Виждаме едно трудно владеене на ситуацията от страна на министър-председателя. Той още не може да сплоти екипа на МС. От друга страна, иска да бъде свръхдемократичен и да не поема изцяло контрола върху управлението на страната. Виждаме саботаж от страна на ГЕРБ от всички посоки и по всички теми. "Изчегъртването" не е било достатъчно. Има много работа в това отношение, говорим главно за службите за сигурност", заяви политологът Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му промяната ще се забави, заради неопитността на управляващите и съпротивата, която се оказва от администрацията.

"Не смятам, че липсата на опит е фундаментален проблем. Всички сме били неопитни, когато сме влезли в политиката. Има потенциал, защото това са интелигентни млади хора, повечето от които са добре образовани", смята Агов.

А Райчева е на мнение, че обществото няма да даде толеранс от 100 дни на управляващата коалиция.

"Мораториумът е противоконституционно действие. В крайна сметка и премиерът каза, че може би е полезен този мораториум, но няма да отиде до март. Този ход е много злополучен. Беше непочтено от страна на ГЕРБ", добави Агов.

Райчева коментира и състава на управляващата коалиция.

"Както е притеснително, че толкова разнородни сили трябва да работят заедно, така е и добре, защото се балансират. Опасно е това, че "Продължаваме промяната" реши да създаде нови постове, нови министерства", заяви журналистът.

Каква е ролята на президента Румен Радев в коалицията?

Според Агов трябва да се съчетаят усилията на "Продължаваме промяната" и на Радев, за да се случи промяната.

"Тук президентът би трябвало да бъде опора и да предприеме действия да се разрешат проблемите на България", посочи той.

"Петков е човекът, на когото се падна "горещият стол". Ролята е трудна, особено за човек, който няма политически опит. Той гледа на България като на фирма, проект, който трябва да вкара в релси", смята Райчева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК