Христов, ГЕРБ-СДС: Мораториумът е глътка въздух за правителството, но трябва да падне

"Кризите са много и са големи", посочи той

06.01.2022 | 20:47 Редактор: Жаклина Иванова

Как се справя новата власт в началото на годината?

"Кризите са много и големи. Този толеранс от 100 дни, който се очакваше да бъде даден, ще бъде даден. Това не означава, че трябва да се изчакат тези 100 дни и тогава да се работи.  Виждаме какво се случва с инфлацията - тя е вече двуцифрена. Виждаме какво стана с цената на електроенергията, газа, както и с пандемията", посочи Румен Христов от ГЕРБ-СДС в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че от ГЕРБ-СДС ще бъдат конструктивна, подпомагаща и насочваща опозиция.

Румен Христов коментира и наложения мораториум върху цените на газта, тока и водата.

"Мораториумът се готвеше отдавна. Той беше глътка въздух за правителството, тъй като нямаше окончателно решение как ще се действа по отношение на цените на електроенергията. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС изпревари това, което така или иначе щеше да бъде внесено от управляващите", заяви събеседникът.

Според него мораториумът трябва да падне колкото се може по-скоро, тъй като не е пазарен механизъм. Гостът в студиото посъветва новото правителство да слуша бизнеса, защото исканията му били основателни.

"По-лесно може да бъдат иззети и преразпределени средствата от държавните структури. Тези свръхпечалби се трупат от всички нас - бизнесът и гражданите. Когато говорим за събираемост на средства в хазната, нали си даваме сметка, че при 80 лв. за мегаватчас електроенергия плащаме 16 лв. ДДС, а при 800 лв. - 160 лв. ДДС", уточни Христов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му България няма проблем с мощностите си.

"България произвежда достатъчно количество електроенергия. Суровините, които се използват за електроенергия в България, от една страна за възобновяеми източници не са се променили. Цената на въглищата е една и съща", каза още той.

Общият европейски пазар в момента изпитва нужда заради това, че се спират въглищни централи, обясни Христов. Лидерът на СДС коментира и дали в Народното събрание трябва да се влиза със "зелен сертификат".

"Нашата позиция е категорична от самото начало - щом това важи за всички, трябва да важи и за нас. Депутатите сами трябва да си плащаме тестовете", категоричен бе той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК