Експерти обясниха за цената на газа, ролята на "Булгаргаз" и наложения мораториум

Коментар на Пламен Димитров и проф. Георги Касчиев в "Денят ON AIR"

05.01.2022 | 21:40 Редактор: Теодора Патронова

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие предложението на "Булгаргаз" и вдигна цената на природния газ с над 30%. 

"Чуха се необосновани твърдения как регулаторът едва ли не правил провокации спрямо изпълнителната власт. Това са странни изказвания. По-добре да се остави на хората, които са избрани и имат компетенция, да се занимават с това", коментира енергийният експерт проф. Георги Касчиев в "Денят ON AIR".

"Неизбежно е вдигането на цената на природния газ, тъй като България получава основно от "Газпром" доставките, които за 2021 година са над 90%. Цената, по която плащаме на "Газпром", е на 70% свързана с цената на хъбовете в Европа. Преди около две години беше паднала цената до 5-6 евро за мегаватчас, а днес е над 100 евро за мегаватчас. Представете си при такова движение дали не трябва и в България да се увеличи", заяви международният анализатор Пламен Димитров. 

Той изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че сме можели да получим в пъти по-евтин газ от Азербайджан, но обемите, които България получи през 2021 година са нищожни. 

"Трябва да изчакаме по-спокойно и да видим развитието. Доста измислена теза е, че Азербайджан може да ни съди заради изтекъл договор. Има други възможни развития, например засилено изпращане от САЩ на танкери с втечнен газ към Европа. Ситуацията не е добра, но дано да се развие към по-добро", обясни Касчиев. 

Според него никой не може да заеме мястото на "Булгаргаз".

"Огромната част на разходите на топлофикациите идват от природния газ. Цената на парното би следвало да следва цената на природния газ, включително и на международните борси. Вариантът е да има някакви субсидии за клиентите на топлофикациите", обърна внимание Димитров. 

"Мораториумът е неадекватен. Даден провокативно от предишната управляваща партия и според мен новата коалиция се подведе по това предложение. По принцип мораториум е нещо много крайно. При положение, че много експерти изтъкнаха как с други мерки може да се постигне да се облекчат домакинствата", подчерта Касчиев. 

"Причината за мораториума е една единствена - политическите дивиденти. В една пазарна икономика държавата няма място да определя цените. Това означава да върже с въже невидимата ръка на пазара", поясни международният анализатор. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК