Заложени бомби в енергетиката, КЕВР не прилагала регламента за прозрачност на пазара

Коментар на енергийните експерти Васко Начев и Еленко Божков

04.01.2022 | 21:43 Редактор: Жаклина Иванова

Енергийната криза у нас се задълбочава. Бизнесът зове правителството за среща заради скъпите ток и газ.

"Тенденцията е по-скоро да се върви, макар и с бавни темпове, в посока надолу. Това, което се случи - "Булгаргаз" поиска 30%, можеше по по-интелигентен начин да стане. Просто 15-16% този месец, следващия месец да не пипат цената и всичко щеше да бъде много по-добре. Чух, че следващия месец ще падне цената с 32%. Това е показно, че някой не си върши добре работата", посочи енергийният експерт Васко Начев в студиото на "Денят ON AIR".

Една от задачите на "Булгаргаз" е да върви плавно нагоре или надолу цената, за да няма сътресения, убеден е той.

"Те трябва да вършат някаква работа в услуга на обществото. Има едно нещо, което е важно в спора трябва ли да се взема азерски газ, може ли да се взема.  Забравя се един много важен регламент - за прозрачност на пазара, който КЕВР изобщо не прилага обаче", заяви енергийният експерт Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и наложения мораториум от парламента.

"Лесно поправими са поразиите, които ще нанесе мораториумът, с едно решение на КЕВР. От 1 януари новата прогнозна цена - 293 лв., ще даде възможност при едно бързо прекратяване на мораториума да се направят поносими цените за електрическа енергия по друг начин за бита", изтъкна още енергийният експерт.

Според Начев, ако "Булгаргаз" не промени начина си на работа, ще се озове "зад борда".

"Има един човек, който не признава, че мораториумът е грешка. Това е Десислава Атанасова", подчерта той.

Според Божков е имало възможност да се запази цената за битовия потребител - което е основната цел на мораториума, като се увеличи производството на атомната електроцентрала за бита в частта "регулиран пазар".

"Трябваше да се увеличи с едни 2 млн. мегаватчаса производството на атомната централа за бита, като едновременно с това се увеличи и цената на мрежовите услуги за операторите", уточни енергийният експерт.  

Тази мярка обаче щяла да провокира по-ниска ликвидност на свободния пазар и оттам - още по-високи цени на нерегулирания пазар, добави Начев.

И двамата са на мнение, че има заложени бомби в енергетиката от ГЕРБ, но те могат да се "обезвредят".

А ако мораториумът не падне в края на януари, това означава, че има голяма криза за правителството, с която то не може да се справи, смята Начев. 

"Успокояването на газовите пазари ще доведе до една възможност за намаляване на цената на производството на електрическа енергия. Тогава експортът ще намалее. Това ще облекчи нашия пазар и тогава е възможно да се оправят нещата", заяви Божков.

Начев подчерта, че обезателно трябва да се върви в посока балансиращи мощности.

"Трябва да се търсят възможности да се изпълнят препоръките на ЕК и да се види дали е възможно да се ограничи това безумно нарастване на цените. Трябва да се идентифицират енергийно бедните в България и да им се помогне", завърши Божков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК