"Тренд" при избори днес: "Продължаваме промяната" е първа сила, ГЕРБ изостава с 4%

Повишаването на цените е основното предизвикателство пред новата власт

26.01.2022 | 10:36 Редактор: Ваня Кузманова

Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори, очаквано електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат. "Продължаваме промяната" е първа политическа сила с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%. БСП и ДПС са сходни като резултат - съответно с 11.5% и 10.9%.

Данните са от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст над 18 г.

Прави се уточнението, че проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС. Пета политическа сила остава "Има такъв народ" с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести остават "Демократична България" с 6.8%.

Регистрира се лек ръст при "Възраждане" в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават "Изправи се БГ! Ние идваме" с 1.9% и ВМРО с 1.1%.

Повишаването на цените се явява основно предизвикателство пред новата власт. Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е с над 20%. Сходни стойности на положителна и отрицателна оценка за кабинета на Петков. Запазва се електоралната структура от последните избори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК