Министър и опозиция в спор за "Бюджет 2022", ИТН и ДБ също имат критики

Внасят предложения за промени преди второ четене

04.02.2022 | 19:20 Редактор: Елеонора Танева

Повече от 5 часа продължават дебатите по "Бюджет 2022" в Комисията по бюджет и финанси. Опозицията имаше критики към управляващите по отношение на максималния осигурителен доход, който се предвижда да стане 3 400 лв.

От ГЕРБ се обявиха против увеличението на данъците. А финансовият министър контрира, че такова не се предвижда.

Опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС разкритикува бюджетната рамка, "Има такъв народ" и "Демократична България" заявиха, че имат определени резерви. ИТН ще внесат предложения за промени.

"Капиталовите инвестиции са 5,8 %, това означава, че всички разходи за образование, култура, спорт са покрити от приходите", заяви финансовият министър Асен Василев.

"Разбрахме, че това е бюджет на икономическия растеж и социалната политика. Аз мисля, че предвиденият растеж на икономиката е надценен", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ.

"Имаме резерви в приходите и в разходите, с оглед това, което ни се представя като картина да е по средата на един пейзаж, който може да се развие доста по-оптимистично от това, което е в момента", каза Георги Ганев от ДБ.

Бюджетът предвижда дефицит от 4,3% - това е основната критика на синдикати и работодатели. Приходната част е 57 млрд. лв., а разходната - 63 млрд. лв.

Очаква се "Бюджет 2022" да влезе за обсъждане в Народното събрание през следващата седмица. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК