Обидно ниски заплати и убийствени сметки за ток - музеите едва оцеляват

От Сдружението на музеите искат сериозно увеличение на бюджета за сектора

03.02.2022 | 14:11 Редактор: Тодор Петров

Високите цени на тока засегнаха и музеите. Сметките за електричество са скочили близо 5 пъти. Уредници и към момента трудно оцеляват със заплата от 780 лева. За да задържат кадрите - от Сдружението на музеите искат сериозно увеличение на бюджета за този сектор. 

Яна Георгиева работи повече от две години като уредник в зала "Планетариум" на Природонаучния музей в Пловдив. Заради ниската заплата, която получава, се колебае дали да не смени професията. 

"Основният проблем са ниските заплати на хората от културния сектор - от сорта на 780 лв. Това е изключително обидно за всички специалисти в този сектор", сподели Яна Георгиева.

Освен заплатите, проблем за музея, в който тя работи, са и разходите. Сметката за ток е скочила над четири пъти – от 3500 на 16 хиляди лева. Подобна е ситуацията и в останалите музеи в страната. 

"Този проблем е съпоставим с всички останали музеи в страната. Има такива с ниска посещаемост и при тях положението е още по-сериозно", заяви зам.-председателят на Сдружението на българските музеи и директор на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров.

Според директорите на музеи, ако не се намери трайно решение за преодоляване на финансовите затруднения, ще се стигне до отлив на кадри, а квалифицираните служители и в момента са малко. В момента се подготвя и подписка от служители на музеите в цялата страна.

Вижте още в репортажа на кореспондента ни.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК