България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Омикрон взима жертви у нас, намери ниша при неваксинираните и децата

Проф. Найденски: Заразявайки своите гостоприемници, този вариант ги имунизира

01.02.2022 | 08:31 Редактор: Тодор Петров

Потвърдени са първите смъртни случаи след заразяване с Омикрон у нас. Това съобщи вчера вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

"Не трябва да подценяваме мерките срещу този вариант, който е достатъчно инфекциозен и заразява огромна част от човешката популация. Той намира своята ниша в неваксинирани гостоприемници или такива с отслабен имунен отговор. Трябва да имаме предвид, че може да възникнат смъртни случаи", коментира проф. Христо Найденски от Департамента по инфекциозна микробиология на БАН пред Bulgaria ON AIR.

Проучвания на патогенезата на Омикрон са доказали, че при хамстери може да предизвика смъртни случаи, но в много по-малка степен от Делта варианта. Няма индикации обаче, че Омикрон е повишил своята вирулентност.

"Регулира се неговото поведение с оглед на това, че голяма част от населението в глобален мащаб е имунизирано. Организмите са подготвени за такава инфекция. Може да отслаби своя интензитет до пролетта и лятото съвсем да намалеят случаите. Може само да се гадае дали ще бъде заместен от друг вариант. Тази пандемия ще върви към отслабване и повишаване резистентността на гостоприемника", обясни проф. Найденски в студиото на "България сутрин".

И добави, че Омикрон се загнездва в горните дихателни пътища - по този начин циркулира успешно в обществото. Наблюдават се леко прочитащи случаи, с такива до средна тежест. Този вариант не може да предизвика сериозен дисбаланс в здравната система, изтъкна гостът в студиото.

Вече имаме регистриран и случай на коинфекция при дете - заразено е с грип и коронавирус. Според проф. Найденски това не е особено обезпокоително, защото Омикрон е с отслабена вирулентност. 

"Заразявайки своите гостоприемници, той ги имунизира. Това допълнително създава щит на обществото. Децата са по-уязвими към Омикрон, защото възрастните до голяма степен изградиха имунитет с преболедуване от предните варианти и имунизацията. При децата Омикрон намери ниша да инвазира", каза още специалистът.

Клетъчният имунитет при преболедувалите и ваксинираните подсигурява добра защита на организма срещу новите варианти. Клетките на имунната памет са запаметили антигена на вируса и продължават известно време да генерират антитела, стана ясно още от думите на проф. Найденски.

На въпрос колко често ще трябва да се ваксинираме, той отговори, че имаме случаи на реинфекция с Омикрон след поставена бустерна доза. 

"Необходимо е да се разработи цялостна стратегия относно коронавирусните инфекции, защото се различават от грипните по това, че са целогодишни и могат да мутират в голяма степен. Трябва да започнем от ваксина специално срещу Омикрон. Това означава още една доза след бустерната. Трябва да се работи върху ваксина, която поддържа по-траен имунитет. Вече има идеи за белтъчни ваксини", заяви проф. Найденски.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
На поредните плашила гломб-тромб и чиновника от БАН които не са лекари, ще им кажа, че Господ гледа, бави, но не забравя.Да му мислят, ако могат де. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Хитър Петър
преди 2 години
АЙДЕ БЕ..ХАХА..А ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ ЧЕ ТЕЗИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ВАКСИНИ ВСЪЩНОСТ УНИЩОЖАВАТ ИМУНИТЕТА ВИ СЛЕД КОЕТО СТАВАТЕ ПОДАТЛИВИ НА ВСЯКАКВИ ВИРУСНИ И БАКТЕРИАЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,СЛЕД КОЕТО СЛЕДВА ИЛИ СМЪРТ В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ ИЛИ ДОЖИВОТНА КЛИЕНТЕЛА НА ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ.ТАКА И НЕ РАЗБРАХТЕ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ И НАИВНИ КОЛКОТО ОЧАКВАХТЕ.ПОВЕЧЕ ОТ 30% ВАКСИНИРАНИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ДОЧАКАТЕ.ЗАПОМНЕТЕ МИ ХУБАВО ДУМИТЕ. Сигнализирай за неуместен коментар