"Невидимият" Омикрон се разпространява по-бързо от първоначалния вариант

Ако в семейството има болен от подварианта BA.2, шансът другите членове да се заразят е 39%, показва проучване в Дания

31.01.2022 | 23:21 Редактор: Елеонора Танева

Подвариант на Омикрон се оказал по-заразен от оригинала. Това показват данните от датско проучване.

"Ако някой от вашето домакинство е заразен с BA.2, рискът да се зарази друг член на домакинството през първата седмица е 39%. За разлика от това, ако лицето е заразено с BA.1 , рискът е 29%", гласи изявление на Датския орган за контрол на инфекциозните заболявания.

Проучването показва, че хората, които не са ваксинирани са по-склонни да бъдат заразени с подварианта BA.2 в сравнение с първоначалния Омикрон.

Подвариантът BA.2, известен като "невидим" Омикрон е доминиращ в Дания. Той измести първия вариант и според предварителните изчисления е 1,5 пъти по-заразен от BA.1.

Изследването е проведено от учени на Датския орган за контрол на инфекциозните заболявания в сътрудничество с датски университети от 20 декември до 18 януари и е обхванало около 18 000 души.

Учените все още наблюдават предаването на подварианта и тежестта на заболяването, което причинява, но международните данни показват, че може да се разпространи бързо, информира БГНЕС.

Дания във вторник ще стане първата страна от ЕС, която отменя всички антиковид ограничения, въпреки рекордния брой случаи. Причините - високият процент на ваксинации и по-ниската тежест на Омикрон.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК