Проф. Витанов с прогноза за пика на Омикрон у нас и пречупването на вълната

Здравната система се справя феноменално, далеч сме от тотален локдаун, подчерта математикът

31.01.2022 | 16:06 Редактор: Елеонора Танева
Проф. Витанов с прогноза за пика на Омикрон у нас и пречупването на вълната

Тази седмица Омикрон ще достигне пика с в България. Това прогнозира математикът от БАН проф. Николай Витанов. 

"Полека наближава времето на трите пречупвания на вълната - пречупване на растежа на броя на новите случаи, на заетите легла в болниците и на високата смъртност. Насочваме се към пречупване номер 1. Обхватът на заразата все още расте, но виждате, крета, не хвърчи. Кръвта на вируса изтича, има силни индикации, че идва пречупването на тренда на увеличаване на броя на новите случаи", написа проф. Витанов в профила си във Facebook.

Той подчерта, че здравната система се справя феноменално.

"Резултат към момента - заетост на леглата под 50% от максималния капацитет за страната. Здравната система се справя феноменално. Мога да кажа само браво!", уточни математикът. И предупреди, че медиците са доста изтощени.

Според проф. Витанов сме далеч от тотален локдаун.

"Локалните мерки пускат достатъчно кръв на Омикрон и той не може да подпали суперпожара. И тук се справяме отлично. Няма суперпожар, няма претоварени болници, няма тотален локдаун", анализира математикът.

Прогнозите му са смъртните случаи да бъдат по-малко към края на февруари. За пореден път отбеляза, че тя остава висока заради ниската степен на ваксинация и неспазването на мерки от страна на част от населението.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК