Онкоболните в пандемията: Трябва да се ваксинират, Ковид-19 може да върне болестта

Коронавирусът е повлиял на навременното диагностициране и лечение

31.01.2022 | 19:02 Редактор: Елеонора Танева

Изминаха 2 години от началото на пандемията и повече от година след началото на ваксинацията срещу Ковид-19. Колебаещите се да се ваксинират остават висок процент у нас. Сред тях са и пациентите с онкологични заболявания. 

През 2017 година Ивелина Дачина е диагностицирана с лимфом на Ходжкин. От 2019 г. е в ремисия. Налага се обаче два пъти в годината да пътува до Турция. Това се случва и по време на пандемията.

"Повече трябваше да се пазим след идването на Ковид-19. Малко по-трудно беше с пътуванията. Това беше в самото начало. Малко след това лекарите просто започнаха да казват, че трябва да свикнем и да живеем с това нещо по този начин", сподели Ивелина Дачина.

Според директора на Националния раков регистър доц. Здравка Валерианова, пандемията е повлияла на навременното диагностициране и лечение на онкологичните заболявания. 

"В момента сякаш ракът е изместен на по-заден план от Ковид-19. Непрекъснато слушаме за нови и нови мутации на вируса, което малко или много влияе на злокачествените заболявания. Хората се страхуват и се притесняват да посещават болници, за да не се заразят", заяви доц. Валерианова.

Тя е на мнение, че трябва да се създадат условия, които да позволят на хората да посещават лечебните заведения, без да се страхуват. И съветва онкоболните да се ваксинират срещу Ковид-19. Това е направила и Ивелина през септември.

"Имах доста притеснения. Разговарях с българските доктори, четох сайтове, статистики и реших в крайна сметка да се ваксинирам. Има хора, които познавам, на които им се върна болестта след боледуване от Ковид-19. Предпочетох вместо да ходя пак на химиотерапии и трансплантация, да се ваксинирам", обясни решението си Ивелина Дачина.

"Онкоболните е желателно и редно да се ваксинират. Те не трябва да се страхуват. Но дали в момента, когато се провежда лечение, е най-подходящото време или просто трябва да се изчака, това вече ще прецени лекуващият лекар", посъветва Здравка Валерианова.

По думите на вирусолога проф. Радостина Александрова, светът все повече напредва в диагностицирането и лечението на рака. Много от средствата, които се използват за лечение през последни 20 години, станаха още по-познати покрай Ковид-19. Това са моноклоналните антитела, които могат да разпознават раковите клетки. 

"Моноклоналните антитела могат да атакуват такива молекули и да ги блокират и до доведат до тяхната смърт. Те са създадени далеч не за всички ракови заболявания, които са повече от 200. Работи се и над терапевтични ваксини за хора, които вече са развили раково заболяване", заяви проф. Александрова.

И уточни, че идеята е ваксината да помогне на имунната система на пациентите да поеме нещата в свои ръце и да се пребори с раковите клетки.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК