Проф. Кунчев каза колко заразени да очакваме в пика и кога ще ни остави Омикрон

Пикът на петата вълна ще бъде в средата на февруари, заяви математикът от БАН

26.01.2022 | 20:32 Редактор: Теодора Патронова

Ще достигнем ли в пика на пандемията от Омикрон 70 хил. заразени на ден? 

"Частичните мерки дават резултат. Въпросът е доколко те ще бъдат адекватни и дали ще трябва да бъдат усилвани. Предупреждението на всички експерти е, че заразата се разпространява бързо. Болшинството случаи го прекарват леко, но в един момент ще стигне до тези, които не го прекарват леко. Трябва да помислим за хората с имунокомпрометирана система", каза математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред "Денят ON AIR".

По думите му Европейският център за превенция и контрол на болестите казва, че от всички болни от Омикрон 1.14% са били хоспитализирани, 0.16% са се нуждаели от интензивно легло, а 0.06% са починали. 

"Пикът на кривата е в средата на февруари. Той ще достигне 63 хиляди души. Включваме вътре и тези, които не показват никакви симптоми. Това е при положение, че никакви мерки и локдауни не са въведени", коментира проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Математикът добави, че ще се разболеят около 3,5 млн. души до май месец. 

"Когато имаме 3 милиона заразени при никакви мерки, ще имаме 40 хиляди хоспитализирани. А от реанимация ще имат нужда 5600 души. Ще починат 2 100. Устройва ли ни това? Това е цената", поясни проф. Кунчев. 

При пълен локдаун кривата ще падне след десетина дена, но след като се отпуснат мерките, кривата пак ще се качи, стана ясно от думите му. Математикът изтъкна, че тези 3 милиона и половина или трябва да се ваксинирани с бустерна доза, или да изкарат вируса. Ако се ваксинират, кривата на заболеваемостта ще се намали. 

"Сдържащите мерки забавят процеса и дават възможност да се ваксинираме. Но те не го спират. той пак ще дойде. Тук е, докато не дойде лятото. От май месец идва летният сезон, когато заболеваемостта ще спадне. Болниците няма да издържат, ако има 40 хиляди хоспитализирани. Но когато затегнем мерките, тогава те ще издържат", обясни проф. Кунчев. 

"Омикрон е ваксинация. Просто по-леко изкарване на заболяването. То служи като щит срещу другите варианти", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
криви сметки
преди 2 години
"....от всички болни от Омикрон 1.14% са били хоспитализирани, 0.16% са се нуждаели от интензивно легло, а 0.06% са починали...." Само че, това са анализите за Западна Европа, а не за България, където здравната система има други функции, а не да лекува. У нас смъртността е по-голяма дори от най-изостаналите африкански държави! И това не се дължи единствено на ниската ваксинация, както се опитват да ни убедят! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
НЕКОЙ
преди 2 години
"професора" да си припомни, че населението на България, на територията, без емигрантите е едва 4 милиона и половина. Да не вземе да "зарази" повече от броя население, че тогава ще настъпи смях. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ken
преди 2 години
Как спиш спокойно ? Постоянно да плашиш хората за теб явно е удоволствие. Много добре знаеш, че никакви мерки не са спазвани и не спазват. 2% заболеваемост сигурно е по-ниско от грип. Сигнализирай за неуместен коментар