България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Даряваме стотици хиляди ваксини, не бързаме с поръчка на препарата на Novavax

Богдан Кирилов обясни в "България сутрин" за детските ваксини

22.12.2021 | 08:45 Редактор: Тодор Петров

Детските ваксини срещу Ковид-19 ще се поставят в 69 пункта у нас. С какви количества разполагаме и какъв е срокът им на годност? 

"Разполагаме с 42 хил. дози от детската ваксина. Всички родители ще могат да се възползват от тази възможност. Има възможност да се направят нови доставки през януари и февруари. Ваксината се получава замразена и се съхранява при минус 90 градуса. Има промяна в характеристиката - може да се съхранява от 2 до 8 градуса за 10 седмици", обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов за Bulgaria ON AIR.

В един флакон има 10 дози, за разлика от шестте дози във флаконите за възрастните. Десетте дози трябва да бъдат използвани в рамките на 12 часа. Винаги има риск някое от записаните деца да не дойде и да бъде изгубена някоя доза, отбеляза той.

А дозата в педиатричната ваксина е 3 пъти по-ниска от тази за юноши и възрастни - 10 микрограма вместо 30, стана ясно от думите на Кирилов в "България сутрин".

Компанията Moderna също е подала документация от клиничните изпитвания и в момента ЕМА извършва оценка на нейната педиатрична ваксина. Има клинични изпитвания и на лекарства срещу Ковид-19 за децата.

"Пациентите в България могат да използват и трите разрешени към момента лекарствени продукта. Очакваме становището по отношение на първото перорално лекарство, резултатите се анализират. В началото на 2022 г. може да има две допълнителни терапевтични възможности", каза още Кирилов.

Тази година у нас са били доставени повече от 8 млн. дози ваксини. Към момента има налични над 3 млн. дози, основно от ваксината на Pfizer, която е и най-прилаганата в България.

Богдан Кирилов увери, че имаме достатъчно налични количества. Тези с изтичащ срок на годност се бракуват и унищожават. Около 650 хил. ваксини са дарени и препродадени. Около 250 хил. ваксини на Pfizer пък даряваме в следващите дни на Босна и Херцеговина.

"За България беше изключително важно да има Народно събрание, което да ратифицира всеки договор за дарение и препродажба. Постоянно се добавя нова информация за бустерните дози. Бустер доза в България се прилага от ваксината на Pfizer. Много по-висока е ефективността спрямо новия вариант Омикрон. Важно е хората със завършен ваксинационен курс да си поставят бустер доза", подчерта той.

Все още не са стартирали доставките на ваксината на Novavax. Страната ни очаква кратката характеристика на продукта. Доставките ще стартират в първото тримесечие на 2022 г. Богдан Кирилов не изключи възможността България да заяви доставка след анализ на наличните количества, за да не се стигне до невъзможност за прилагане.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
партийно
преди 2 години
Тази герберска калинка, кога ще бъде изметена? Сигнализирай за неуместен коментар