МЗ: Осигурихме достатъчни количества лекарства за лечение на Ковид-19

Ежедневно се следят наличностите на определени лекарствени продукти

16.12.2021 | 14:15 Редактор: Жаклина Иванова
МЗ: Осигурихме достатъчни количества лекарства за лечение на Ковид-19

За да гарантира на българските пациенти достъп до най-съвременните и ефикасни лекарствени продукти за лечение на Ковид-19, Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества и ежедневно следи наличностите на следните лекарствени продукти:

- Veklury (INN Remdesivir) – за лечение на заболяване, причинено от SARS-CoV-2, при възрастни и юноши (на възраст от 12 до под 18 г. и тегло най-малко 40 кг.), с пневмония, нуждаещи се от допълнителен кислород в началото на лечението.

- Лекарствен продукт – комбинация от две моноклонални антитела - Casirivimab and Imdevimab - за лечение на заболяване, причинено SARS-CoV-2 при възрастни и юноши на възраст на и над 12 години и тегло най-малко 40 кг., които не се нуждаят от допълнително кислород, и които са с повишен риск от прогресиране на Ковид-19 до тежка форма.

- Моноклонално антитяло Regkirona (INN Regdanvimab) – за лечение на възрастни с Ковид-19, при които не е необходим допълнителен кислород, и които са с повишен риск от прогресиране на Ковид-19 до тежка форма.

МЗ предприе действия за сключване на двустранен договор на местно ниво за осигуряване на лекарствения продукт Lagevrio INN Molnupiravir, перорална форма.

При недостиг на даден лекарствен продукт в лечебните заведения Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции извършва своевременни преразпределения.

Всяко лечебно заведение, което има необходимост от съответен лекарствен продукт за лечение на пациенти с Ковид-19, следва да се обърне към регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намира, съобщиха от МЗ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК