Добри новини: Лекарството на GSK е ефективно и срещу Омикрон

Тестовете са включвали всички известни до сега 37 мутации на шиповия протеин

07.12.2021 | 21:12 Редактор: Здравко Черкезов
Добри новини: Лекарството на GSK е ефективно и срещу Омикрон

Лекарството с моноклонални антитела, известно като сотровимаб (sotrovimab) на GlaxoSmithKline Plc срещу Ковид-19 показва ефективност срещу всички мутации на новия щам на вируса Омикрон, показват резултати от проучвания.

Тестовете са направени по процедура инвитро чрез псевдовирус, който имитира вируса и показват, че препаратът наречен сотровимаб може да се бори с всички мутации на шиповия протеин на щама, а не само с основните мутации. Тестовете са включвали всички известни до сега 37 мутации на шиповия протеин, предава Bloomberg.

Акциите на Vir Biotechnology Inc., един от разработчиците на лекарството поскъпнаха с до 7,4% преди отваряне на търговията. Акциите на Glaxo добавиха 0.5% в Лондон след като проучване показа, че ваксината на британския производител на лекарства, която той разработва съвместно с Medicago Inc. е показала ефикасност срещу няколко варианта на Ковид.

Учените по света все още не са сигурни дали Омикрон избягва защитата на съществуващите терапии и ваксини и в каква степен. Многото мутации на щама, особено на шиповия му протеин, към който се насочват повечето терапии предизвикаха опасения по целия свят, включително и на капиталовите пазари.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК