Moderna с нова информация за по-мощната си бустерна доза

Компанията продължава тестовете и разглежда възможните странични ефекти

20.12.2021 | 15:15 Редактор: Жаклина Иванова
Moderna с нова информация за по-мощната си бустерна доза

Американската компания Moderna представи актуализирани данни за бустерната доза на своята ваксина от 50 микрограма, според които тя увеличава броя на антителата срещу новия щам на коронавируса Омикрон с 37 пъти. Това беше съобщено в понеделник на официалния сайт на производителя, предава TACC.

"Има доказателства, че понастоящем разрешената бустерна ваксина на Moderna срещу Ковид-19 може да повиши нивата на неутрализиращи антитела 37 пъти", каза главният изпълнителен директор Стефан Бансел.

Тествана е и използваната доза от 100 микрограма, която показва 83-кратно увеличение спрямо първоначалния курс с две дози. Компанията продължава тестовете и разглежда възможните странични ефекти.

На 27 ноември Moderna обяви, че работи върху по-мощна бустерна ваксина, която може по-добре да защити тялото срещу нови мутации в коронавируса SARS-CoV-2, подобно на щама Омикрон. На 18 декември ръководителят на европейското подразделение на компанията Дан Щайнер заяви, че разработката може да бъде направена за по-малко от три месеца.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК