Светът срещу Омикрон: Затягане на мерките и засилен натиск върху неваксинираните

Ваксинацията почти навсякъде се простира и до децата

20.12.2021 | 11:40 Редактор: Тодор Петров
Светът срещу Омикрон: Затягане на мерките и засилен натиск върху неваксинираните

Само дни преди Коледа светът, изправен пред настъплението на Омикрон, отново затяга мерките, между които са възстановяване на правилата за ограничен капацитет, отмяна на празненства или затваряне на културни средища, със засилен натиск върху неваксинираните.

Само месец след установяването му в Южна Африка, вариантът Омикрон вече е установен в близо 80 държави и напредва мълниеносно в Европа, където може да стане доминантен до средата на януари, според Европейската комисия. 

Дания, която миналата сряда отчете нов абсолютен рекорд от 11 000 случая, от които 2500 от Омикрон, в неделя затвори за един месец театрите, кината и концертните си зали, както и атракционните паркове и музеи. 

Във Франция правителството поиска от кметствата да отменят концертите и фойерверките, предвидени за новогодишната нощ. Квебек ще възстанови правилата за ограничен капацитет в баровете, ресторантите и магазините.

Южна Корея възстанови задължителни часове за затваряне на кафенетата, ресторантите, кината и други публични места, а частните сбирки трябва да включват до четирима души. 

Първите ограничения за пътуване също започнаха да валят в края на миналата седмица. Франция възстанови задължението от неотложни причини за пътуващите от Обединеното кралство, което миналата седмица отчете нов рекорд от 93 045 случая за денонощие. 

Някои страни в Европейския съюз, като Ирландия, Португалия, Италия и Гърция, налагат занапред дори на ваксинираните европейски пътници да представят негативен тест. 

Германия, която миналия петък класифицира Франция и Дания като зони с висок риск от заразяване, ще наложи карантина на неваксинираните пътници, пътуващи от тези страни. От вчера мярката се прилага и върху пътниците, идващи от Норвегия, Ливан и Андора, предава Le Monde.

Мерките навсякъде са придружени от засилен натиск върху неваксинираните, като може да стигнат и до задължителна ваксинация. 

Така в Лос Анджелис от събота всички градски служители, включително полицаи и пожарникари, които не са освободени от ваксинация по медицински или религиозни причини, трябва да са ваксинирани или ще бъдат принудени да излязат в административен отпуск. 

Тази задължителна ваксинация беше силно оспорвана от някои полицаи и пожарникари, които дори опитаха да прекратят мярката с помощта на съда, но опитът им засега е напразен.  

В петък американски федерален съд учреди отново задължителната ваксинация за служителите на големите предприятия, пожелана от администрацията на Байдън, която беше спряна от апелативен съд в Тексас в началото на ноември. 

В Швейцария от този понеделник само ваксинираните или излекуваните ще имат достъп до ресторантите, културните учреждения и инсталациите за спорт и развлечения, както и до събитията на закрито. 

В същото време ваксинацията почти навсякъде се простира и до децата – Бразилия се присъедини към други страни, които я практикуват - Канада, Съединените щати, Чили, Португалия, Италия и Гърция.  

Етичният комитет във Франция се произнесе миналия петък в полза на отварянето на ваксинацията за всички деца от 5 до 11 години, като наблегна на факта, че изборът трябва да бъде оставен на родителите.

Превод от френски: Мартина Шивачева

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК