Проф. Петрова: Задължително е да се постави бустерна доза, за да се опазим от Омикрон

Петата вълна е неизбежна, бустерът е добре да бъде от РНК ваксините, посочи тя

17.12.2021 | 20:23 Редактор: Тодор Петров

България утвърди новия евросертификат за бустерна доза. Директорът на Института по микробиология на БАН - проф. Пенка Петрова, заяви в предаването "Денят ON AIR", че е много полезно бустерната доза да бъде от РНК ваксините. 

"Проблемът при тях е, че създават антитела срещу спайк протеина, а Омикрон опитва много успешно да заобиколи ваксините. При Омикрон Pfizer продължава да защитава при 2 дози около 70% от хоспитализация и 33% от заразяване. Задължително е да се постави бустерна доза, за да се опазим от Омикрон. Pfizer обяви, че през март ще има достатъчно дози за всички, които желаят да се ваксинират специално срещу Омикрон", обясни тя.

Счита, че Омикрон се кара по-леко и смъртните случаи са по-малко, но пък се разпространява по-бързо.

"Желателно е да минат няколко месеца от втората доза, за да може да си поставим бустерна. Учените твърдят, че смесването на ваксините води до по-добър имунитет. Проблемът на Великобритания e, че населението е ваксинирано само с AstraZeneca", подчерта проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има по-малък риск от странични ефекти след ваксинация при децата. Дозата е по-малка и е адаптирана за детския организъм. 

"Децата разпространяват вируса доста добре и поставят под риск роднините и учителите си. Няма данни доколко са достоверни тестовете за децата. Спирането на учебния процес е фатално за цялата учебна година", каза още проф. Петрова.

Според нея няма проблем хората с висок титър антитела да се ваксинират - няма рискове и няма от какво да се притесняват, убедена е тя.

"Неизбежна е петата вълна у нас към февруари, въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, така че да не може да поеме новите случаи. Всички, които работят с болни от коронавирус, трябва да се ваксинират", смята директорът на Института по микробиология на БАН.

Проф. Петрова изтъкна, че все още няма грипна епидемия у нас, но има повишен интерес към грипните ваксини. Те обаче не ни предпазват от коронавируса. Симптоматика е много близка - болки в гърлото, хрема и висока температура. Разликата е, че при грипа това се случва за часове и веднага ни поваля. 

Според нея "зелените сертификати" мотивират населението да се ваксинира, но депутатите са дали лош пример такъв да не се изисква за влизане в парламента.

Новите лекарства за Ковид-19 може да се прилагат само в първите дни и са доста скъпи - между 800 и 1500 лева за един курс на лечение, стана ясно още от думите на проф. Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК