Омикрон се разпространява до 70 пъти по-бързо в бронхите

Той може да заразява по 200 до 400 хил. души дневно до Коледа

17.12.2021 | 16:50 Редактор: Ваня Кузманова
Омикрон се разпространява до 70 пъти по-бързо в бронхите

Вариантът Омикрон се разпространява бързо във всички страни където присъства. На места надминава варианта Делта, разпространяващ се в продължение на много месеци.

Учени от Медицинското училище в Хонконг са изследвали поведението му в няколко тъкани. Омикрон изглежда се развива особено бързо в бронхите.

Все още има много неизвестни около варианта Омикрон, който се появи в Южна Африка в началото на ноември. Сега той циркулира по целия свят и започва да има предимство пред варианта Делта в някои страни, като Обединеното кралство. Според най-новите прочувания, направени в Ламанша, Омикрон може да заразява по 200 000 до 400 000 души на ден до Коледа.

Как Омикрон може да се разпространява толкова бързо?

Подозрението се насочва към неговия свръхмутирал спайк протеин, но наблюденията за поведението му в човешкото тяло все още са ограничени. Учени от Медицинското училище в Хонконг са провели експерименти ex vivo върху нормално унищожена белодробна тъкан.

Предварителни резултати, представени от учени от Хонг Конг, показват, че Омикрон се размножава 70 пъти по-бързо от другите варианти в бронхите. Това може да обясни отчасти защо се разпространява толкова скоростно между хората и те се заразяват по-лесно.

Повече по темата четете на puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК