Къде и кога "зеленият сертификат" се превръща във ваксинационен

Ще трябва да сме ваксинирани, за да имаме достъп до всички засегнати от ограниченията места

20.12.2021 | 09:47 Редактор: Тодор Петров
Къде и кога

Френският министър-председател Жан Кастекс обяви миналия петък, че след законопроект, подаден в началото на годината, "зеленият сертификат" ще стане "сертификат за ваксинация", за да се подтикнат още повече към ваксинация близо шестте милиона неваксинирани. 

Кога този сертификат ще влезе в сила?

Според правителствени източници законопроектът трябва да бъде разгледан в Министерския съвет на 5 януари. Според работна програма, която все още подлежи на промени, текстът ще се разглежда от депутатите от Комисията по законите в петък, 7 януари, за дискусия в пленарна зала, преди да бъде предаден на Сената. След това той трябва да бъде гласуван от двете камари. Обнародването на текста може да отнеме няколко седмици, ако бъде разгледан по бързо производство, в зависимост от връщанията за ново разглеждане и новите четения, на които проектът може да подлежи, предава Le Figaro.

Негативните тестове вече няма да са достатъчни

Ако законопроектът бъде приет, "зеленият сертификат" ще стане "ваксинационен сертификат". Казано по друг начин, ще е валиден само при завършена ваксинация, а не при PCR или антигенен тест. 

"Занапред само ваксинацията ще е валидна в сертификата", подчерта френският премиер. Жан Кастекс обяви, че освен това срокът за поставяне на бустерна доза ще бъде четири, а не пет месеца. 

Този ваксинационен серитифкат означава, че ще трябва да сме ваксинирани, за да имаме достъп до всички засегнати места, а именно ресторантите, кината, музеите и други места за развлечение. 

Защо ваксинационен сертификат?

Жан Кастекс посочи, че целта на тази промяна е да се подтикнат французите към ваксинация срещу Ковид-19 и варианта Омикрон, който може да стане доминиращ от началото на 2022г. Законопроектът предвижда засилване на санкциите срещу фалшивите сертификати. 

Целта на изпълнителната власт е да притисне неваксинираните

"Недопустимо е отказът на няколко милиона французи да се ваксинират да излага на риск живота на цяла държава и да нарушава ежедневието на огромна част от французите, които играят по правилата от началото на тази криза", обоснова се министър-председателят.

Той смята да притисне неваксинирате, тъй като интензивните отделения на болниците са пълни най-вече с хора, които не са ваксинирани. В същото време ще бъдат разширени действията, наречени "да достигнем до", по посока на хората, които не са се ваксинирали, поради неразбиране, или защото са по-отдалечени от здравната система“, продължи Жан Кастекс. 

Има ли други държави, които вече са приложили ваксинационен сертификат?

Ваксинационният сертификат е мярка, която предизвиква полемика в по-голямата част от държавите по света. През април 2021 г. комитет на СЗО се изказа против налагането на ваксинационен паспорт на международните пътници. Въпреки това, някои местности го налагат. 

В Ню Йорк в "Key to NYC" е сертификат, който се издава само при доказателство за ваксинация. В Квебек беше наложен ваксинационен паспорт през септември. В Мароко ваксинационен паспорт се изисква от миналия октомври – беше невъзможно да се възползваме от него с негативен тест или със сертификат за преболедуване, пише още Le Figaro.

Превод от френски: Мартина Шивачева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
Нямам думи!
преди 2 години
Значи аз ще си направя PCR днес, ще се види, че не съм заразна, но няма да ми признаят теста. За сметка на това ще признават ваксинацията на някой, който не е тестван и спокойно може да е заразен? Сигнализирай за неуместен коментар