Между Франция и Великобритания се пътува вече само по наложителни причини

Редица държави с нови мерки за справяне с разпространението на Омикрон

18.12.2021 | 14:03 Редактор: Жаклина Иванова

Редица държави с нови мерки за справяне с разпространението на Омикрон. Има нови правила за пътуване между Великобритания и Франция. За ваксинираните и за неваксинираните граждани се въвежда изискване за наличие на наложителни причини за пътуване.

Опашки по жп гари, летища, магистрали във Великобритания. Пътуващи чакаха с часове, за да тръгнат за Франция преди полунощ, когато влязоха в сила новите ограничения за пътуване между двете страни. Подобна беше картината и във Франция заради желаещите да отидат на Острова.

Според новите правила между Франция и Великобритания ще се пътува само по наложителни причини. Туризмът обаче не е сред тях. Също така е необходимо ваксинираните граждани да представят и негативен PCR или антигенен тест, направен в последните 24 часа преди пътуването.

"Новият вариант Омикрон се разпространява с голяма скорост в Европа, с голям брой нови случаи, които се удвояват на всеки 2-3 дни. Във Франция има стотици случаи, затова смятаме, че този вариант ще се разпространи много бързо. Ще стане доминиращ от началото на 2022 година, както е във Великобритания вече. И поради тази причина, решихме да въведем нови рестрикции за хората, които идват във Франция от Великобритания", заяви министър-председателят на Франция Жан Кастекс.

Германия постави Франция и Дания в списъка с високорисковите зони и налага задължителна карантина на неваксинираните пътници. За втора година страната забранява и новогодишните спектакли с фойерверки.

Дания затваря значителна част от културните институции и обяви нови рестрикции на нощния живот. Ирландия въвежда вечерен час за пъбовете, баровете и ресторантите до края на януари. Те ще имат право да работят до 20:00 часа.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК