Тестове, маски... Строги препоръки за празниците във Франция

Указанията на Научния съвет засягат много аспекти от обществения живот

15.12.2021 | 15:13 Редактор: Тодор Петров
Тестове, маски... Строги препоръки за празниците във Франция

И тази година празниците ще се проведат в напрегната санитарна обстановка. Научният съвет на Франция съобщи препоръките си за този особен период в окото на петата Ковид вълна.

Съобщението засяга много аспекти от обществения живот, а препоръките спрямо груповите събирания са сравнително кратки. 

"За семейните събирания тип коледна вечеря, е препоръчително да се ограничи броят на участниците, да се подсигури, че хората от рисковите групи са получили бустерна доза, да се проветрява, и да е направен бърз тест на същия ден или антигенен тест предишния ден", пише Научният съвет. 

"Най-застрашените и неваксинираните хора да носят защитни маски FFP2, ако това е възможно", съветват експертите, цитирани от френския "Експрес".

Изправен пред двойната заплаха от постъпване в болница и бързоразпространяващия се вариант Омикрон, Научният съвет препоръчва да не се излиза навън при наличие на симптоми и да се ограничат контактите преди празниците. Съветва и веднага да се откажем от всички колективни събирания на закрито, където носенето на маска не е възможно или подходящо за повода, по-точно - всички събирания, придружени от консумация на храни и напитки.

Научният съвет набляга особено на скрининга: За да бъдат предпазени по най-добрия начин участниците в празненство, освен разбира се пълната ваксинация, най-полезното би било, особено за по-младите и по-активни сред тях, да си направят скрининг. 

Съветът апелира организаторите на празненства да предоставят на гостите си бързи тестове, чиято цена е 5 евро.

Що се отнася до проветряването, за предпочитане е да се държи отворен прозорец поне 10 минути на час, или ако е възможно, през цялото време на събитието. Научният съвет препоръчва и да се използва пречиствател на въздух и напомня, че миенето на ръцете и дезинфекцията на повърхностите са винаги полезни. 

Институцията напомня, че не съществува "вълшебно решение" за епидемията от Ковид-19, като подчертава, че мерките дават резултат, когато са комбинирани, свързвайки мерките за социална дистанция и кампанията за бустерна доза ваксина. Съветът отбелязва че мерките за контрол няма да дадат значителен резултат върху постъпването в болница в близките 2-3 седмици. 

Що се отнася до бустерната доза ваксина, ако започва да предпазва 8 дни след като бъде инжектирана, ефектът от кампанията би бил видим от средата на януари 2022 г.

Превод от френски: Деница Костова 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК