Детските ваксини срещу Ковид-19 са с променен състав, ефикасността им е 91%

68 са пунктовете в страната, където ще може да се прилага

21.12.2021 | 10:47 Редактор: Теодора Патронова

Всички ваксини, които се одобряват от ЕК за приложение в България, минават през всички необходими етапи за доказване на пълна безопасност и ефективност. Особеното при ваксините за деца е, че те наистина са педиатрични. Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Флаконите са десетдозови, което усложнява организацията на работа и децата трябва да се групират така, че когато се съберат 10, да се използва флакон. Това е причината разпределянето на ваксините да е съсредоточено в определен брой центрове", обясни той.

Началникът на отдел „Надзор на заразните болести“ д-р Кремена Пармакова поясни, че това се прави, за да се намали унищожаването на ваксини.

"Това е стартово. Ако се увеличи желанието от родителите можем да увеличим пунктовете", каза още тя.

Към момента 68 са пунктовете в страната, където ще се прилага педиатричната ваксина. Те са базирани в областните градове.

Пунктовете извън областните центрове, където ще се прилага ваксината за деца, са: Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Троян Лом, Велинград, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово.

Пунктовете за ваксинация в София са УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", СБАЛДБ "Проф. Иван Митев", ДКЦ "Софиямед“ - Люлин и Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Анна". Имунизациите започват от 30 декември. На този етап в болница "Св. Анна" има записани над 50 деца. 

България разполага с 42 000 дози от ваксината срещу Ковид-19 за деца между 5 и 11 г., които вече са разпределени по ваксинационните пунктове в страната.

Ваксината е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена и разликата е, че тя съдържа три пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество.

Тези ваксини могат да бъдат съхранявани по-дълго време, както в хладилни условия, така и когато вече са в пунктовете. 10 седмици е времето за съхраняване след размразяване, обясни още доц. Кунчев.

Той съобщи, че за момента не се обсъжда бустерна доза за ваксините, които ще се прилагат за деца от 5 до 11 години.

Важното е, че родителите ще получат на място консултация – за очаквани реакции, които са същите като при възрастни – втрисане, лека температура, мускулни болки в зоната на убождане. Информирано съгласие ще се изисква само от родителя, който заведе детето си в пункта, а не и от двамата родители.

Данните показват 91% ефикасност, съобщи от своя страна директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"Към края на ноември в Европейския съюз вече са приложени над 18 млн. дози ваксини във възрастовата група под 18 г. Като добавим и приложените дози в САЩ, Израел и Канада, това дава сериозна научна информация, която постоянно се анализира и дава допълнителни гаранции за безопасността на ваксината“, посочи той.

В момента има излишък на ваксини в България. Именно за това трябва изключително прагматично да се подхожда при заявка за доставка, подчерта Кирилов по отношение одобрената от Европейския орган за контрол на лекарствата (ЕМА) ваксина срещу Ковид-19 на базираната в САЩ компания Novavax.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
м да
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 2 години
този говори пълни измишлиотини ! от къде разбра колко е ефикасността на ваксините??? Сигнализирай за неуместен коментар