Родител: Ковид-19 погуби четирима в семейството ни, ще ваксинирам децата си

На този етап личните лекари не са включени в имунизацията на децата от 5 до 12 години

20.12.2021 | 18:58 Редактор: Елеонора Танева

В България пристигнаха първите ваксини, които ще се използват за деца от 5 до 11 години. 

Наталия Георгиева е майка на две деца. Дъщеря ѝ, която е в 7 клас, се е ваксинирала още през лятото. След празниците предстои да го направи и 10-годишният ѝ син. 

"За нас нямаше големи съмнения и размисли дали да се ваксинираме, защото имаме четирима починали от семейството. По-малкия ми син съвсем спокойно го прие, той вече е видял, че кака му е ваксинирана и няма нищо страшно. Няма никакви странични реакции, които да го притесняват и е абсолютно съгласен, вече съм го питала", сподели майката.

Таня Мавродинова е на друго мнение. Тя има две дъщери, но засега не мисли да ги ваксинира.

"Не одобрявам ваксинирането, защото все още смятам, че не са достатъчно изпитани и не се знае дали няма да имат странични ефекти. Лично моите деца дори и от обикновените ваксини отключиха заболявания. Заради това съм резервирана към ваксините", каза Таня Мавродинова.

Здравните власти и експертите уверяват, че ваксините за деца са по-безопасни и имат по-малко странични ефекти. Част от тях вече пристигнаха в страната.

"18 000 ваксини са пристигнали вече и са в "Бул Био", по 12 000 са за РЗИ - Пловдив и РЗИ -Велико Търново. Изготвени са указания как ще се прилагат и утре ще има списък за това кои пунктове ще могат да изпълняват тези педиатрични ваксини", заяви здравният министър Асена Сербезова.

На този етап личните лекари не са включени в процеса по ваксинация на децата от 5 до 12 години. Според тях и те трябва да участват.

"Ако някой извършва профилактика, това са личните лекари. Ние поставяме ваксини на малките от нулева възраст и винаги сме го правили. При това проучване е установено, че е достатъчно да се сложи една трета от дозата, а именно 10 микрограма, защото при възрастните слагаме 30 микрограма, за да се получи достатъчно добър имунен отговор", казва Гергана.

Според лекарите няма причина децата с хронични заболявания да не се ваксинират.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
9 rate up comment rate down comment 1
Иван
преди 2 години
Нека е ясно, нито аз, нито много родители няма да ваксинираме детето си, ако ще чудо да стане, независимо от заплахи, рестрикции, отказ от образование и други глупости ще наложите. Ще се сблъскате с много голяма съпротива, нека е ясно. НЯМА ДА ВАКСИНИРАМ ДЕТЕТО СИ СРЕЩУ КОВИД. Набийте си го в главите си!!!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар