Министър Сербезова и експертният съвет: Трябва по-адекватна кампания за ваксините

Разпределят детските ваксини по градове

20.12.2021 | 13:54 Редактор: Здравко Черкезов

Около час и половина продължи срещата на експертния съвет в Министерството на здравеопазването. На нея присъстваха здравният министър проф. Асена Сербезова, представители от Българския лекарски съюз (БЛС), от Българския фармацевтичен съюз, от Изпълнителната агенцията по лекарствата, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и други представители на здравния сектор.

Всички страни в експертния съвет се обединиха около едно: необходима е по-голяма и по-адекватна информационна кампания за ваксините, която да бъде насочена към хората, които все още се колебаят дали да се имунизират.

Междувременно, днес се очаква да пристигнат и детските ваксини, които ще бъдат разпределени по градове. Дозите обаче няма да може да се поставят във всички пунктове, както и при личните лекари, за да не се стига до изхвърляне на неупотребени флакони.

"В ЕС са поставени над 12 млн. дози ваксина във възрастовата група 12-18 г. и по никакъв начин не се наблюдава влошаване на профила на безопасност. Страничните ефекти са типичните – болка на мястото на убождане, малко температура, но честота е по-ниска, отколкото при възрастните", заяви българският представител в Европейската агенция по лекарствата (EMA) проф. Илко Гетов.

Според общопрактикуващия лекар и член на УС на БЛС - д-р Гергана Николова, детските ваксини предизвикват ефективен имунен отговор, въпреки че са 1/3 от дозата за възрастни. Тя призова да се ваксинират децата с хронични заболявания.

Вижте повече подробности във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК