България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

2014 ще е по-добра година за пазара на офис площи, според експерти

Инвеститорите в Източна Европа все повече гледат към България, Румъния и Унгария.

31.03.2014 | 10:44 Редактор: Мариета Иванова
2014 ще е по-добра година за пазара на офис площи, според експерти

Повече сделки на пазара на офис площи очакват през 2014 експертите от Forton.

В ефира на Bulgaria On Air изпълнителният директор на компанията Михаела Лашова подчерта, че през последните години инвеститорите в офис площи и бизнес имоти в България са били  местни. Търсенето в Източна Европа е било насочено предимно към Чехия и Полша. С постепенното изчерпване на пазара там все повече инвеститори се насочват към България, Румъния и Унгария, заяви Лашова.

По думите й по-сериозен интерес се очаква в края на годината.

„Като цяло бумът на пазара на имоти преди 2008 беше продиктуван от международните инвеститори. Смятаме, че сега има възможност да дойдат нови инвеститори и да се отворят нови офис площи, които да отговарят на изискванията на международните наематели. Като цяло е необходимо да има информация за прозрачност на пазара. Това може да се подсили с прилагане на международните стандарти,“ заяви Лашова.

Тя посочи, че през 2013 година инвестиционните сделки на пазара на бизнес имоти са били от порядъка на 56 млн. евро. През 2014 очакваният ръст е в рамките на 1.5 пъти спрямо година по-рано.

Лашова коментира, че инвеститорите се интересуват от икономическата стабилност и очакваната възвращаемост.

На пазара на жилищните имоти се наблюдава тенденция на стабилизиране, като има нужда от добри продукти, коментира още изпълнителният директор на Forton.

Общата оценка на успеваемостта на търговските центрове е, че по-добрите проекти са повече.

 „През последните години имаше сериозен бум в този сегмент. От 0 кв. м. през 2006 до над 1 млн. кв. м. към 2013 е показателно за размера на мащабите в сектора,“ коментира Лашова и уточни, че позиционирането на всеки един проект е индивидуално.