България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Здравко Георгиев: Цената на тока може да се повиши през лятото

Дефицитът в енергетиката може да се покрие с държавни средства или с по-висока цена на тока, смята председателят на Асоциацията на българските енергийни агенции

31.03.2014 | 08:19 Редактор: Мариета Иванова
Здравко Георгиев: Цената на тока може да се повиши през лятото

През лятото цената на електричеството ще бъде повишена, смята председателят на Асоциацията на българските енергийни агенции Здравко Георгиев. В ефира на Bulgaria ON AIR той направи коментар по повод финансовата война между Националната електрическа компания (НЕК) и електроразпределителните дружества .

"В последните 1-2 години във връзка с повишаването на дела на възобновяемите източници в енергийния баланс се появи един дефицит и някой трябва да го плати", коментира той. Според него е ясно кой трябва да плати тези задължения и в какви срокове, но задълженията са трупат и "някой ще изгори".

„В този случай това ще бъдат крайните снабдители, но може да бъде намерено и политическо решение”, обясни Георгиев. По неговите думи проблемът сега  може да бъде решен с отпускането на държавни средства или с по-висока цена на тока.
 Именно затова и прогнозите на експерта са, че цената на електричеството ще скочи до месеци. Георгиев смята, че увеличение от 5-6% на цената ще доведе до баланс в системата. Неговата оценка се базира на обявените досега искания от електроразпределителни дружества  за поскъпване на тока със 7-9%.

Като цяло решението на проблемите в енергетиката ни ще дойдат след като се подобри прозрачността, включително и в работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). „Взимането на краткосрочни решения и гасенето на пожари с преливането на пари от едно място на друго ще задълбочи проблемите”, допълни Георгиев.

Според него споровете между НЕК и ЕРП-тата могат да се отразят и на свободния пазар. „Енергийният пазар у нас все още не функционира нормално, защото няма енергийна борса”, коментира той и посочи още един проблем - когато борсата заработи, ще трябва да се намери друг механизъм за компенсиране на цената на възобновяемите източници.

Тъй като в момента подобна система не се разработва, експертът очаква, че стартът на борсата ще се отлага колкото е възможно повече.

Нужни ли са нови мощности

Данните са, че на Балканския полуостров пазарът не е стабилен – има известно възстановяване на търсенето, но това не е достатъчно, така че България да разчита на износ, за да изгражда нови централи.

„Прогнозите са, че няма да има нужда от големи мощности в региона”, коментира Здравко Георгиев. Според позицията на Асоциацията на българските енергийни агенции страната ни трябва да изгражда малки централи – в предприятия и домакинства.