България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Комитова, Овчарова, Алгафари - младите в политиката с твърди позиции

Наследниците на политиците се впуснаха в надпреварата за депутатските места

20.10.2021 | 09:15 Редактор: Елеонора Танева

Децата на известни политици тръгват по стъпките на родителите си. Гилияна Комитова, Теодора Овчарова и Николай Алгафари са кандидати за народни представители в 47-ото Народно събрание. 

"Аз реално не съм дете на политик, моята майка беше поканена в качеството си на експерт да стане част от служебното правителство. Вярвам, че това което започнаха Асен Василев и Кирил Петков, трябва да продължи. С малки стъпки трябва да се продължава промяната", заяви дъщерята на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова - Гилияна, в студиото на "България сутрин".

Теодора Овчарова, дъщеря на Румен Овчаров, логично е кандидат за депутат от листите на БСП. Тя посочи, че сама е избрала пътя си към политиката.

"Аз съм си дете на политик, но не това е предопределило пътя ми. Това е съзнателен избор. Влизайки в политиката съм наясно какво ме очаква. Израснала съм по този начин, знам тежестта да бъдеш в публичното пространство и всеки да използва името ти както намери за добре", уточни Овчарова. 

И двете са убедени, че позитивите и негативите вървят ръка за ръка в политиката и са готови да ги понесат. Също така бяха категорични, че има какво да почерпят като опит от известните си родители.

"Дискусиите с родителите винаги са интересни. Съвети се дават и от двете страни - и по-младото, и по-старото поколение имат какво да дадат. Но на фона на всички останали политици е по-трудно да излезем напред, за да реализираме идеите си", каза Овчарова.

"Донякъде младите са подценявани в политиката. Но ние сме длъжни да се борим за по-доброто бъдеще за нашите деца", добави Комитова.

Николай Алгафари, който е син на Нидал Алгафари, се е запалил по политика отдавна.

"Направи ми впечатление едно прочуване, което показа, че само 4% от младите хора в България се интересуват от политика, което е един от големите проблеми в държавата. Но нещата вече се променят. ГЕРБ залага много на млади хора", мотивира кандидатирането си за народен представител Николай Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че е време да се появи форма на диалогичност и да се спре темата за "изчегъртването на ГЕРБ", защото избирателите са показали, че искат партията да остане в управлението. 

Кандидатът за депутат от БСП Теодора Овчарова го контрира с твърдата позиция, че левицата няма да се коалира с ГЕРБ.

"Ние с ГЕРБ и ДПС правителство няма да правим, затова търсим диалог с другите партии, които не са част от модела, срещу който се борим с години", категорична беше Овчарова.

Редовно правителство, според нея, е задължително да се формира, за да бъдат реализирани национални каузи като създаването на Национална детска болница.

Алгафари и Овчарова спориха по темата за ваксините и справянето с пандемията. Според Николай Алгафари служебното правителство е провалило ваксинационната кампания.

"Ваксинацията трябва да се направи по-атрактивна, не само за младите хора. Масово в Европа отворят стадиони и кина, а тук случаите продължават да растат. Трябва да се поиска оставката на Стойчо Кацаров, който беше първият антиваксър на държавата", заяви Алгафари.

Според Овчарова пък ГЕРБ не са се справили с кризата още през миналата година.

"Ако има една разделителна линия, то това е тази с ваксините и антиваксърите. Ако ГЕРБ не бяха направили двата паралелни щаба, които да спорят за ползите от ваксините, резултатът щеше да е много по-различен", убедена е Теодора Овчарова. 

Гилияна Комитова вижда себе си като полезен политик с опит в сферата на проектирането и строителството.

"Има нужда от реформа в регионалното развитие, на започнати и бъдещи строителни проекти, нужна е актуализация на нормативната база. Необходимо е изравняване на възможностите за развитие на бизнеси в малки и големи градове, достъп до здравеопазване и в малките населени места", даде пример Комитова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК