Поискаха оставката на Комитова след провал в преговорите с МРРБ

Протестиращите настояват да получат неизплатените от държавата 950 млн. лв.

08.10.2021 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Провал на преговорите след третия протест на пътните строители, които отново блокираха центъра на столицата. Хората твърдят, не са получили парите си за изработени дейности за последните няколко месеца. 

Те настояват час по-скоро да получат неизплатените от държавата 950 млн. лв. Притесняват се също, че няма пари за зимно поддържане.

"Изнемогваме и за предходния месец не сме си получили пари, заработили сме си солидна сума. От 6 месеца не сме си взели заплатите, живеем от борчове и кредити", оплакаха се част от протестиращите.

Според браншовата камара договорите им с Пътната агенция са изрядни и строителите трябва да получат това, което им е обещано. 

"Води до фалити, води до пътища, по които не може да се кара, не се почиства, има спешни ремонти", алармира Стефан Чайков от браншова камара "Пътища". 

В бюджета на Пътната агенция обаче парите, около 350 млн. лв., са свършили още през април, а ако сега накуп се извадят 1 милиард лева, това ще блокира работата на държавата. 

"Нашето предложение е да се намери договореност, по която дължимите от държавата средства да се изплащат напред 2022-2023 г. Невъзможно е да се отделят 1 милиард лева за пътния бранш", заяви зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков.

Регионалният министър Виолета Комитова предложи среща, а условието бе тя да е само със собствениците на строителните компании. Представители на браншовата камара влязоха в регионалното министерство, а работниците останаха да чакат решение под дъжда. До среща обаче така и не се стигна, собственици на фирми също не се появиха. 

"Да ни се подиграват, утре хората ще са болни, 15 минути чакаме вътре, това ли заслужаваме", коментира Иван Атанасов от браншова камара "Пътища". 

От Министерството заявиха, че казусът с договорите е юридически и индивидуален за всяка фирма, затова настояват и срещата да е със собствениците на строителните компании. 

От бранша поискаха оставката на регионалния министър, след което протестът се премести пред Министерския съвет. Това предизвика транспортен хаос в центъра на столицата.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Хаха
преди 2 години
Чакайте вие комунист да си подаде оставката, без да му е наредил партийният секретар ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години