Изходът от изборите в голяма степен зависи от служебното правителство?

Коментар на доц. Татяна Буруджиева и доц. Антоний Гълъбов

18.10.2021 | 21:47 Редактор: Елеонора Танева

Предизборната кампания вече започна. Поне на старта ѝ повечето партии се концентрират върху президентските избори. А социолозите предвиждат в следващото Народно събрание да влязат 6 политически сили. 

"Още в началото виждаме да се чертаят разделителни линии. Всеки кандидат започва да обяснява колко са лоши другите. Надявам се в официалната кампания да започнат предложенията за каузите, по които да се обединим", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "Денят ON AIR".

В момента се опитва да се внуши, че президентският вот е по-важен, заяви социологът доц. Антоний Гълъбов.

"Това се случва, защото имаме кандидат, който много иска да бъде преизбран. Това, което ще се случи с живота ни, е в ръцете на второ служебното правителство, за което носи отговорност човек, който не носи отговорност пред никого. Кабинетът изглежда като бригада самонаети сапьори, които охлаждат едни взривове, за да не гръмнат преди изборите. Чакат ги като наредени китайски фойерверки достатъчно проблеми, които може би ще гръмнат до 14 ноември", прогнозира социологът.

Той предвижда четворна коалиция в парламент, в който се очаква да влязат 6 формации. Но пък те представляват 15-ина партии. 

"В условията на липса на диалог, ми се струва невероятно да има разбирателство и правителство. И на първия тур няма как президентските избори да бъдат спечелени. Много зависи от тези сапьори, които охлаждат взривовете, каква работа ще свършат. На Ковид кризата фитилът пуши, корабът "Vera Su" потъва нормално - неговият фитил пламти, там полезен изход няма", заяви доц. Антоний Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

И доц. Буруджиева е убедена, че нов президент ще имаме след балотаж.

"Във времето президентската кампания ще остане настрани. Тя затъмнява парламентарната. Към кандидатите за президенти се обръщат с въпроси, които са от ежедневието и не зависят от държавния глава. Не се прави дори опит в момента от Румен Радев да се потърси отговорност за онова, което се случва в страната и в служебното правителство", коментира политологът. 

Тя очерта като основен проблем пред служебното правителство справянето с пандемията. 

"Тук става въпрос за провалена ваксинационна кампания. Европа върви към нормализация поради висок процент на ваксинирани. Мерките, които в Европа се вкарват, вече дават резултат. А ние тепърва разсъждаваме какво да съдържат "зелените сертификати", добави доц. Буруджиева.

И двамата са категорични, че когато политиците гледат на бъдещото управление в краткосрочен план до пролетта, нямат шанс за справяне с кризите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК