Радев: За високите цени на тока са виновни предишните управляващи

Президентът се срещна с бизнес и синдикати в опит да се намери решение на енергийната криза

18.10.2021 | 14:01 Редактор: Здравко Черкезов
Радев: За високите цени на тока са виновни предишните управляващи

Правителство, бизнес и синдикати се събраха на спешна среща заради вече кризисните цени на тока и природния газ. На срещата присъстват държавният глава Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев.

В началото на кръглата маса Радев обяви, че за кризата с високите цени на тока са виновни "десетилетията, които в неохота предишните управляващи не са направили енергийна стратегия". 

Затова сега трябва да се вземат спешни решения, за да може да бъдат решени проблемите, пред които е изправена България, подчерта Радев.

Основната цел на срещата е да бъдат набелязани мерки, като има две основни предложения. Първо, да бъде подпомогнат бизнесът с 50 лв. на MWh – мярка, която обаче трябва да бъде гласувана от Народното събрание при актуализация на бюджета. 

Бизнесът, от своя страна, предложи друго решение на кризата с високата цена на тока – да купува ток директно от централите, а не от свободния пазар. Очаква се на кръглата маса да бъде избрана мярката, при която всички страни ще са удовлетворени – както държавата, така и бизнесът. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК