Комитова към строителите: МРРБ няма назначени работници, заплатите са на шефовете им

Протестите в следващите два дни спират, а преговорите продължават

12.10.2021 | 18:11 Редактор: Здравко Черкезов

Втора поредна сутрин центърът на столицата беше блокиран от камиони и снегорини. Тежкотоварната техника затвори бул. "Цар Освободител" до президентството. Пътните строители продължават да настояват да им бъдат изплатени забавените средства в размер на 900 млн. лв.

След вчерашните обвинения в политизиране на протеста, днес строителният министър Виолета Комитова покани представители на бранша на среща. Резултатът от нея – протестите засега спират, а разговорите ще продължат до намиране на работещо решение на проблема.

По-късно през деня министърът на регионалното развитие и благоустройството покани на среща представители на протестиращите, а те приеха. Така се възстанови диалогът между държавата и пътните строители. 

"Регионалното министерство няма назначени работници. Заплатите на тези работници са на техните управители и собственици. Такава ситуация няма – виждам медийни излъчвания как пътни строители се оплакват, че от 4 месеца не са получавали заплати", заяви регионалният министър.

След приключване на разговорите между представителите на Браншова камара "Пътища" и регионалното министерство стана ясно, че протестите в следващите два дни спират, а преговорите продължават. 

"Видимо позициите между бранша и държавата започват да се сближават, имаме ден-два да изчистим конкретни", посочи председателят на УС на "Пътища" Стефан Чайков.

В Агенция "Пътна инфраструктура" започва фактурирането на сумите за зимното поддържане от миналата година, за да може в кратки срокове да се извърши разплащането, а зимната поддръжка на пътищата остава основен приоритет и на регионалното министерство и на пътностроителните фирми.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК