Пътните строители спират с протестите, чакат работещо решение на проблема (ОБНОВЕНА)

Камиони и снегорини и днес блокираха центъра на София

12.10.2021 | 12:44 Редактор: Тодор Петров

Втора поредна сутрин центърът на столицата беше блокиран от камиони и снегорини. Тежкотоварната техника затвори бул. "Цар Освободител" до президентството.

Пътните строители продължават да настояват да им бъдат изплатени забавените средства в размер на 900 милиона лева. Те настояват да се реши трайно проблемът с договорите за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. 

"Ние сме от "Пътно поддържане - Сливен", дошли сме от 300 км. Изпълнявали сме коректно, но от март нямаме плащане", обясни техническият ръководител Любомир Георгиев.

Фирмите са готови да потърсят парите си по съдебен път. Регионалният министър Виолета Комитова разговаря със собственици на фирми за преговори по индивидуалните договори. Резултатът от срещата - протестите засега спират, а разговорите ще продължат до намиране на работещо решение на проблема.

Пътните строители са категорични, че протестът им е икономически, а не политически. 

"Това не е синдикален протест, това е браншови протест", подчерта председателят на браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

Строителите не отстъпват от искането си за оставката на регионалния министър Виолета Комитова и отново настояват за среща с премиера Стефан Янев. Недоволството на пътните строители и днес доведе до задръствания в час пик. Шофьорите обаче реагираха с разбиране. 

Строителите са готови и на по-крайни действия, но засега не казват какви точно ще са те.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК