България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Илиев и Крум Дончев - от конкуренти на пистата до конкуренти в политиката

Какво накара двама автомобилни състезатели да се впуснат в политическата надпревара?

19.10.2021 | 09:29 Редактор: Тодор Петров

Двама автомобилни състезатели влизат в битката за народни представители. Това са водачът на листата на БСП в Габрово Крум Дончев и Димитър Илиев, който застава начело на листата на "Продължаваме промяната" в Кърджали.

"Не трябва да приемаме политиката като спорт за наивници. Политиката е дейност, която винаги трябва да е свързана с отговорността към гражданите. Обвързвайки я със спорта, говорим отново за състезателен дух, за конструктивност, трудолюбие, но накрая завършваме с отговорност", заяви Дончев в студиото на "България сутрин".

По думите му политиката е въпрос на консенсус, а в момента се намираме в изключително трудна ситуация и много кризи. Политиците трябва да търсят решение, това е техният категоричен ангажимент пред обществото, убеден е Дончев.

"45-ят и 46-ият парламент доказаха голяма политическа нестабилност и безотговорно отношение", настоя той.

"Продължава състезанието за подобряване качеството на живот в България. Повече от 30 г. чакам промяна към по-добро, но тя така и не настъпва. Това ме провокира да вляза в политиката. Всички в "Продължаваме промяната" са експерти, които са доказали своя потенциал и са независими. Това, което се направи за 4 месеца, ми даде тласък да тръгна с тях. Ще победим уверено на тези избори", каза Димитър Илиев.

Колкото повече компетентност и експертност притежават хората от политическия ни живот, толкова по-бързо ще дойде промяната, смята той.

"Омръзнало ми е да гледам как съм десета кола, чакам за ляв завой и някой най-нагло и нахално минава отпред и прави нарушение с ясното съзнание, че няма да бъде наказан. Това му дава увереност и прави по-големи нарушения. Не знам нито един политик да е осъден. Има нещо много объркано в правораздавателната система", коментира Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Дончев е на мнение, че генерално трябва да се промени стратегията за пътна безопасност у нас. Била необходима промяна в методиката за обучение на водачите. Друг приоритет e пътната инфраструктура. Качеството щяло да дойде след осигуряването на максимална прозрачност на пътната инфраструктура.

"В българите има огромно чувство за безнаказаност. То трябва да бъде елиминирано и всеки от нас трябва да бъде отговорен на пътя. Може и да се възпитава, добрият пример е много важен. Държавата се намира в състояние на челен удар, дойде време за спешни и конкретни мерки", изтъкна Дончев и продължи:

Предложихме план за първите 100 дни от влизането в сила на парламента. Предлагаме намаляване на ДДС на някои от храните от 20 на 9%, намаляване на ДДС за енергоносителите от 20 на 9%, енергиен фонд, който да се пълни със свръхпечалбите на производителите и търговците.

Димитър Илиев посочи, че компетенцията му е в две сфери - спорт и пътна безопасност. И в двете сфери той вижда проблеми, които не търпят отлагане. В парламента би се стремил българските пътища да станат безопасни.

"Ако използваш тази машина неправилно, ти ставаш убиец. В повечето случаи грешката идва от човешкия фактор. Високата скорост е изместена от телефоните като причина номер 1 за катастрофите. Проблемите в страната са страшно много. Много добро начало е да се спрат кражбите и течовете", обясни той.

Илиев очаква да се състави коалиционно правителство. Хората не вярват на думи, а вярват на действия, категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК