България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наглостта, липсата на възпитание и безнаказаността са причините за Ада на пътя

"Законът има нужда от промени, но това трябва да се случи на експертно ниво", каза Диана Русинова

19.10.2021 | 09:05 Редактор: Жаклина Иванова

Черната статистика по пътищата е плашеща. Какви мерки е необходимо да бъдат предприети, за да се ограничат пътните инциденти?

"Имаше много случаи, които получиха гласност, и такива, които не получиха. Проблемът е изключително сериозен и се корени в липсата на респект от страна на хората, които управляват тези мощни автомобили", посочи Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ въпросът се дължи от части и на липсата на възпитание, както и на отсъствието на адекватен контрол.

"Не бива да подценяваме ролята на държавата и на контролиращите органи", подчерта Русинова пред Bulgaria ON AIR.

За идеята шофьори, които нямат много опит, да бъдат лимитирани да управляват мощни автомобили, тя уточни, че няма гаранция, че и тези с по-голям такъв имат необходимите познания и възпитание.

"Наглостта, липсата на възпитание, безразсъдното шофиране са неща, които трябва да бъдат наказвани, и то с най-голяма строгост. Сядайки да се возите в автомобила си, трябва да се придвижите и да стигнете живи. Липса на държавата, на адекватен контрол, на възпитание. Не бива обществото да става заложник на това и да плаща с живота си", категорична е тя.

Според нея работата на държавата, подтиквана от адекватността на политиците, са онова, което ще доведе до намаляване на жертвите.

"Има пътна безнаказаност. Всеки кара където и както може. Законът има нужда от много промени, но това трябва да се случи на експертно ниво, не на политическо", посочи Русинова.

Промяната на закона започва с актуализация на таблиците за скоростта, изтъкна събеседникът.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
1
преди 2 години