Ексклузивно със Симеон II: Появата на нови политически лица е признак за еволюция

"Когато има затруднение или кризи, важното е държавата да не е в безтегловност", посочи бившият премиер

18.10.2021 | 21:11 Редактор: Жаклина Иванова

Има ли надежда за стабилизиране на политическата обстановка след вота? Симеон Сакскобургготски говори пред Bulgaria ON AIR в интервю на Петър Антонов.

Бившият премиер участва в Шестнадесетата световна среща на българските медии. Тя беше открита в Рилския манастир, а темата ѝ бе "Медии и истина".

"Целта на медиите би трябвало да бъде точно това - да са достоверни и да предават истината, а не да се тълкува според предпочитания или политически перспективи или виждания. През тези години не знам дали се е подобрило това или влошило. Считам, че е много важно да има поне желание да се спазва и споменава истината", посочи Симеон Сакскобургготски пред Bulgaria ON AIR.

В журналистически материал в руско издание се посочва, че 20 т злато и 50 т сребро са заминали за Русия преди над половин век. В казуса е замесено и името му. По-късно самият Симеон II излиза с писмена позиция за случая.

"Това е нещо между фантазия и детска приказва. Всеки може да си представи какво означават 20 тона или 50 тона. Откъде накъде ще имаме такива колосални суми или богатства? Това са поредните неща, които се пускат. Щеше да бъде хубаво хората да пресметнат и да разберат колко е невероятно", подчерта Симеон Сакскобургготски.

България е на 120-о място по свобода на словото и медиите, според класацията на "Репортери без граници". По време на управлението му обаче, държавата ни заема 48-ата позиция.

"Нямам представа как точно се калибрира измерението и начинът, по който работят. Дали е считан като негатив медиите да са в по-малко ръце, или нещо друго. Защото иначе не виждам тези години да се е влошила толкова ситуацията, или да сме виновни за нещо подобно. Прозвуча малко като не изцяло обективно", уточни бившият премиер.

Според него не бива винаги да гледаме само и единствено нас, а да се сравним понякога и с други страни.

"Винаги сравнявам с други страни и казуси. Понякога тези определения и цифри, които са толкова категорични, не знам дали винаги отговарят на действителността. Или се цели да се злепоставят едни или други управления", изтъкна  Симеон Сакскобургготски.

България е на прага на трети извънредни избори за Народно събрание и на редовни президентски избори. Вотът ще се проведе 2 в 1 на 14 ноември.

"Надяваме се да има изход от това. Едно правителство, което да управлява. Когато има известни затруднение или кризи, важното е държавата да не е в безтегловност. Всяко гласуване и всеки избор са нещо, което гражданите трябва да вземат присърце", изтъкна той.

Симеон II добави, че може би това, че ще се застъпят двата вота, ще помогне да има по-голяма избирателна активност.

И категорично отрече слуховете, че е получил покана от една от големите политически сили да бъде кандидат-президент.

А фразата за едни 800 дни и за едно подобряване на живота на българина, която изрича през 2001 година, каза, че е била една политическа калкулация да се усети времето, да се захванат нещата и да се получат определени ефекти.

"Сега сме в съвършено други обстоятелства. Не би било коректно или обективно да сравняваме две епохи или два момента в историята", уточни Симеон Сакскобургготски.

Появата на новите политически лица на сцената бившият премиер коментира като признак на хората да търсят и намират решения на проблемите си .

"Това е признак за еволюция, за по-широк мироглед. Мисля, че това е позитивно", убеден е той.

Очаквайте видео!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК