"Барометър България": ГЕРБ се бетонират с 26,2% от гласовете, ИТН губят подкрепа

Мустафа Карадайъ изпреварва Лозан Панов с близо 5% в кандидат-президентската надпревара

19.10.2021 | 12:25 Редактор: Елеонора Танева

В началото на предизборната кампания 42,2% от респондентите заявяват категоричното си решение да гласуват за парламент, а още 10,8% макар и колебаещи се, са по-скоро склонни да отидат до урните. 

Това показва експресно телефонно проучване на електоралните нагласи на българските избиратели, проведено от "Барометър България".

Проучването показва стабилна преднина на ГЕРБ на парламентарните избори - 26,2% заявяват, че ще ги подкрепят. 

Второто място е особено оспорвано, като към момента БСП успява да изпревари останалите претенденти със своите 14,9% подкрепа. 

Ако от БСП са разчитали, че ще извлекат дивиденти от подкрепата си за Румен Радев, то към момента това е все по-спорно, като се има предвид, че и други формации заявиха такава, а партията има доста сложни отношения с действащия президент, анализират от "Барометър България"

"Има такъв народ" губи доверието на значителна част от избирателите, гласували за тях през юли, трудно ще могат да се похвалят с успеха си на последните избори. Към момента получават подкрепа от 14,3% от хората, които ще отидат да гласуват.

Новата формация на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" черпи подкрепа от избирателите с десни разбирания – включително и за сметка на останалите "партии на протеста" като "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме".

Те печелят 10,5% от гласовете, като дали ще успеят да изместят ИТН и БСП ще зависи най-вече от избирателната активност.

Трудно е за който и да било външен анализатор да каже какво точно се случва в редиците на ДПС, които направиха няколко неочаквани хода в последно време с издигането на Делян Пеевски отново в листите им и чисто партийното излъчване на Мустафа Карадайъ като кандидат за президент. Независимо от всичко обаче Движението може да се похвали с един от най-твърдите и постоянни електорати и може да разчита на 11,6% подкрепа и то без гласовете от чужбина.

За ДБ ще е много трудно, почти невъзможно, да подобри резултата си от последните избори, като към момента губи значителен брой гласове и се подкрепя от 8,8% от избирателите.

Партията, която може да се окаже категоричния губещ на предстоящите избори е ИБГНИ, които към момента трудно ще прескочат изборния праг с подкрепата на 2,9% от анкетираните.

В началото на кампанията безспорен водещ за доверието на избирателите е настоящият президент Румен Радев. 44,8% подкрепа от страната анкетираните обаче не му гарантира победа на първия тур. 

На значително разстояние от него, което би могло да се намали при евентуален балотаж, е Анастас Герджиков с 27,3% подкрепа.

Мустафа Карадайъ, който беше един от последните обявени претенденти, остава тясно партиен кандидат и ще успее да привлече вота на избирателите на издигналата го партия ДПС – 11,2%.

Далеч назад с 6,8% остава Лозан Панов, на който градската десница от ДБ гласува много големи надежди. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Христо Филип
преди 1 година
3
0 rate up comment rate down comment 0
hristogeorgiev41@abv
преди 1 година
2
0 rate up comment rate down comment 1
Той
преди 2 години
Не вярвайте на тези прогнози всички са предплатени и с цел вменяване на подкрепа,не се поддавайте на провокаций,края на една диктатура е близо. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години