България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Брокер: Младите купуват все повече жилища, търсят се апартаменти с поне 2 спални

Теодора Димитрова коментира в "България сутрин" и цените на наемите у нас

07.09.2021 | 08:41 Редактор: Жаклина Иванова

В началото на всяка академична година има повишено търсене на жилища под наем. Наблюдава ли се същата тенденция в разгара на пандемията?

"През последните две години пазарът на недвижими имоти и на жилищата, които се отдават под наем, беше доста спокоен. Голяма част от хората бяха ограничени да пътуват, а повечето от студентите учеха онлайн. Ето защо при жилищата под наем имаше голямо разнообразие. В момента виждаме, че студентите се завръщат. Пазарът започва да се раздвижва по отношение на наемите", заяви директорът на агенция за недвижими имоти Теодора Димитрова в ефира на "България сутрин".

Брокерът на недвижими имоти обясни, че в момента се търсят най-много жилища с две спални. И добави, че по-голямата част от наемателите предпочитат да наемат самостоятелно квартира.

"Нормално е хората, които имат възможност, да търсят по-големи жилища. Сега се търсят най-много жилища с две спални и нагоре", изтъкна още тя.

"Цените са средно между 500-600 лв. Това е най-търсеният имот под наем. В момента все още има разнообразие от предлагане. През последните години голяма част от инвеститорите, които купуваха имоти, го правеха с цел да отдават под наем", уточни Димитрова.

Брокерът сподели, че преди пандемията е имало тенденция да се купуват жилища, за да се дават на хотелски принцип.

"По този начин получават по-голяма доходност от имотите си. След пандемията голяма част от тези имоти излязоха на пазара за наеми за дългосрочен план", каза Димитрова.

И добави, че все повече млади купуват жилища.

"В момента младите хора имат достъп до информация, те са любопитни, информирани и вземат правилни решения от гледна точка на своите спестявания. Има млади хора в големите градове, които печелят добре и сега е моментът да инвестират в недвижим имот. Кредитите са много достъпни, лихвените проценти са ниски. Вноската за кредита понякога е по-малка от това да живееш под наем", добави брокерът на недвижими имоти.

По думите на Димитрова, хората в България са сред онези, които живеят на най-тясно. Тя коментира и разликата между това да се купи готово жилище и такова "на зелено". Тя посочи, че покупката "на зелено" се води като рискова.

"Голяма част от купувачите са българи. Има традиционни купувачи на недвижими имоти, които купуват в България с цел да използват тези жилища в бъдеще, краткосрочно или в някаква пенсионна възраст. Това е тенденция на Западна Европа", уточни от брокерът пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Нормално е и всъщност си е разумно да се инвестира в имот! Сигнализирай за неуместен коментар