Рекорден ръст на имотните сделки, все повече хора прибягват до кредити

Според анализаторите се забелязва драстично увеличение в търсенето на определен тип имоти

09.08.2021 | 20:17 Редактор: Искра Ангелова

Рекорден ръст на имотните сделки у нас за второто тримесечие на годината. Освен цената, съобразяването с пандемията се оказват водещи при избора на жилища.

Даниела Станчева търси повече от година да купи по-голямо жилище. Категорична е, че цените са завишени и обмисля варианта за кредит.

"70 000 евро се искат за апартамент, който видимо има нужда от ремонт. И това става въпрос за широк център, а в центъра е още по-зле. Само заради позицията на апартамента, дори със старите мебелировки. По 70-80 хиляди евро се искат за 60 кв. Никакъв шанс, просто са непосилни. За едно нормално работещо семейство с дори и над средната работна заплата", категорична е Даниела Станчева.

Според анализаторите се забелязва драстично увеличение в търсенето на определен тип имоти. 

"Определено се търсят по-големи жилища с повече стаи. Продавачите използват момента и завишават цените си на своите имоти", подчерта председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.

Пандемията се оказва катализатор за цените на имотите. Пo дaнни нa пocрeдничecки aгeнции жилищe c плoщ около 70 кв.м ce търгувa нa цeни мeжду 70 000 евро и 90 000 европ.

Все повече от купувачите прибягват до жилищен кредит. 

"Смята, че ще се вдигнат цените на жилищата, защото стоките в строителството се завишават", допълни Гюрчев.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК