Драстично увеличение на цените на имотите - спекулира ли се?

Търсенето превишава предлагането

27.07.2021 | 14:10 Редактор: Десислава Атанасова

Имотите у нас поскъпват, а търсенето превишава предлагането. Това са наблюденията на брокери в Русенско. Реални ли са цените?

Даниела Станчева търси повече от година да купи по-голямо жилище. Категорична е, че цените на предлаганите имоти не отговарят на състоянието им.

"70 000 евро се искат за апартамент, който видимо има нужда от ремонт. И това става въпрос за широк център, а в центъра е още по-зле. Само заради позицията на апартамента, дори със старите мебелировки. По 70-80 хил. евро се искат за 60 кв. Никакъв шанс, просто са непосилни. За едно нормално работещо семейство, с дори и над средната работна заплата и двамата като получаваме, и нямаме никаква възможност", обясни Станчева.

Според анализаторите, състоянието на пазара през първата половина на годината е отражение на последиците от епидемията от Ковид-19. Забелязва се драстично увеличение в търсенето на определен тип имоти.

"Определено се търсят по-големи жилища с повече стаи. Наистина продавачите, това си е пазар, използват момента и завишават цените си, на своите имоти", подчерта председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.

Увеличението на цените при имотите само за последните 6 месеца е около 8-9%.

"Ще се вдигнат цените на жилищата, поради простата причина, че стоките в строителството се завишават. Има една така тенденция за нарастване цените на стоките в строителството с 10, 20, 30, 40% през последните месеци", посочи още Гюрчев.

Голяма част от ръста на цените е продиктуван и от това, че търсенето превишава предлагането. Това е тенденция на световния пазар, като се очаква до края на годината цените у нас да се повишат с до 12%.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК