Жилищата в София са поскъпнали колкото тези в Лион, Сидни и Гунджоу

Столицата заема 56-о място в индекса на Knight Frank за първото тримесечие

13.07.2021 | 12:24 Редактор: Здравко Черкезов
Жилищата в София са поскъпнали колкото тези в Лион, Сидни и Гунджоу

София е на 56-о място в света по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие на 2021 г. с поскъпване от 8,6% на годишна база, сочи индексът на консултантската компания Knight Frank.

Със същия процент се е повишила цената на жилищата и в Лион, Сидни и Гунджоу. Това поставя столицата в зоната на умерено растящите жилищни пазари в света, като тя отстъпва с 16 места в класацията спрямо края на миналата година, когато заемаше 40-о място.

Измир изпреварва Анкара и оглавява индекса на най-бързо растящите градски пазари в света със скок на цените от 33,9%. Турската столица, която беше лидер в края на миналата година, отчита ръст от 30,3%, а в топ четири е и Истанбул, където жилищата са поскъпнали с 28,8%. Хегемонията на турските градове е нарушена единствено от новозеландската столица Уелингтън, която заема трето място в индекса с ръст на цените от 30,1%.

В десетката попадат още Сеул, Халифакс, Москва, Санкт Петербург, Хамилтън и Финикс, като във всички тях цените на жилищата са нараснали с от 20% нагоре.

Дубай е най-слабият градски жилищен пазар в света със спад на цените от 4,4%, следван от Венеция и Калкута с понижение от съответно 4,3% и 3,8%.

Глобалният индекс на цените на жилищата на Knight Frank сочи, че жилищните цени в цял свят растат с най-бързия си темп от 2007 г. насам, а от включените в него 150 града 43 сега регистрират годишен ръст на цените от над 10%.

Според Knight Frank три фактора може да тласнат цените още нагоре в краткосрочен и средносрочен план. Първо, страхът да не се пропусне нещо (FOMO) – тъй като границите са затворени, инвеститорите може да погледнат по-близо до дома, за да се възползват от растящите цени. Второ, някои купувачи може да искат да се възползват от по-ниските лихви по ипотечните кредити преди повишаването на лихвените проценти, и трето, предвид големите суми на спестяванията на някои пазари сега някои хора ще могат да си позволят втори дом.

Има обаче признаци и че някои пазари започват да се охлаждат. Канада отчете два поредни месеца на умерени продажби, а Capital Economics съобщава, че молбите за ипотечни кредити за покупки на жилища в САЩ са намалели до нивата си преди COVID, което показва, че изкривяващият ефект на пандемията може би намалява, пише Knight Frank.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК