България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Икономист: Жилищата са надценени, плащайте наем и спестявайте в злато и сребро

"Има балон на цените, рано или късно те се приземяват", посочи проф. Красимир Петров

01.07.2021 | 08:53 Редактор: Здравко Черкезов

Приемаме еврото без преходен период от 1 януари 2024 г. Това се посочва в приетия вчера проект на Национален план за въвеждането на еврото в България. Как ще се отрази това на икономиката и бизнеса?

"Няма да има съществен ефект, след като сме във валутен борд вече толкова много години. Не би трябвало да има съществени сътресения, ще има технически моменти, свързани с прехвърляне на цени и внасяне, но това не би трябвало да е съществен проблем за икономиката", заяви икономистът проф. Красимир Петров в студиото на "България сутрин".

Приемането на еврото няма директно да се отрази на инфлацията, стана ясно от думите му.

"Инфлационните промени идват от всичките видове харчове, всичките видове бюджетни дефицити, от всичките видове помощи, които се дават за бизнеса. И най-вече от мощната кредитна експанзия на търговските банки, които продължават да надуват този безумен жилищен балон, който рано или късно ще гръмне и ще се върнем в ситуацията на 2008-2009 г.", посочи икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Петров обясни, че всеки балон е с изкуствени цени, които рано или късно се "приземяват". Според него жилищата в София са надценени 3 пъти.

"Отново имаме тройно надценени жилища. Имаме бясно строителство. Имаме мания, хората в момента купуват безумно в отчаяние да не изпуснат влака", изтъкна събеседникът на Мария Константинова.

В един момент става осезаемо по-изгодно човек да наема отколкото да купува, смята проф. Петров и постави често задаван въпрос: По-добре ли е да плащаме ипотека от 700 лв. или наем от 600 лв? Краткият отговор - не!

"Грешният отговор е, че е по-добре да закупят днес и сега. Хората погрешно разсъждават, че е грешка да се хвърлят пари за наем. Това мислене е грешно, защото 2-4-6 години тези жилища може да са далеч по-евтини и ще могат по този начин да си икономисат 30-50-60 хил. лв.", смята икономистът.

Проф. Петров съветва хората да плащат за наем и междувременно да спестяват в злато и сребро.

"Жилищата са адски надценени, а златото е адско подценено. Исторически факт е, че един квадрат в центъра на София струва 1/5 унция злато, т.е. около 300/400 евро", обясни той.

"Наемът дава фундаментална гъвкавост. Като цяло опитът на вековете показва, е изгодно да се купува тогава, когато ипотеката е наполовина на наема, т.е. когато наемът е двойно по-скъп от ипотеката! Ако ипотеката е колкото наемът, това означава, че има балон", допълни икономистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
4 rate up comment rate down comment 4
Кольо
преди 2 години
А дано, ама надали. Балонът се пука от 20 години и още не се е пукнал. Същото е и в Брюксел, но и тук още не се е пукнал. Наемът тук средно е около 1000 евро, ипотеката с неколкостотин отгоре. В градове столици, където има приток на хора, цените винаги ще са високи. Това е положението. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Напротив,не дават по 20 000 долара заплата на некомпететни! няма топ икономист в света, който да е на различно мнение,но пък има топ *** които трябва да изгорят.В процентно отнощение глупаците са 90 към 10 . Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 2 години
Изключително некомпетентно Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 9
Noname
преди 2 години
Тоя е на некви гъби, ако си мисли че цените в София ще паднат 3 пъти. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
Този балон не е от вчера Сигнализирай за неуместен коментар