Ниските лихви по фирмените кредити стимулират бизнеса да се възползва от финансиране за оборотни средства

Промоционални предложения - от 0% лихва за първите две седмици

10.05.2021 | 10:45 Редактор: Десислава Атанасова
Ниските лихви по фирмените кредити стимулират бизнеса да се възползва от финансиране за оборотни средства

Ниските лихви по фирмените кредити стимулират бизнеса да се възползва от финансиране за оборотни средства.

Голяма част от компаниите в България все по-често изпадат в нужда за финансиране на бизнеса си, особено след преживяното през последната една година. Особено засегнати се оказаха малките и новооткрити фирми, които бяха ограничени от държавно финансиране, било то заради недостатъчни оборотни средства или от това, че са стартирали в неподходящия момент. Ако сте собственик на бизнес и решите да кандидатствате за фирмен кредит към банка, процесът на одобрение често е много по-сложен и интензивен във времето, тъй като банките не обичат да инвестират в по-ниски суми за оборотни средства. Алтернатива в такъв случай остава заем от небанкова финансова институция, която също може да предложи гратисен период, ниски лихви и гъвкава процедура на одобрение.

Какво представлява бизнес линията на финансиране за оборотни средства?

Кредитната линия или така наречения краткосрочен бизнес заем, дава възможност за финансиране на компаниите до определена сума, които средства се усвояват в рамките на определен срок или на части до размера на лимита, който кредитора е одобрил. Тук преимуществото за собствениците на бизнес е, че дължат такса само върху усвоената сума, без да плащат други разходи, свързани с отпускането на кредита, като  погасяването на задълженията става спрямо договорните отношения. У нас най-често компаниите използват тази кредитна линия, за да задоволят нуждите на бизнеса си като например: зареждане на нова стока, ремонтни дейности, разширяване на обекти и т.н.

Нуждите на малкия и среден бизнес са много и индивидуални, и за да се развива той постоянно трябва да е в час с времето. Управлението на собствен бизнес не е лесна задача, постоянно изисква да се поддържа активна комуникация с клиентите, доверие в екипа и разнообразие в предлаганите продукти или услуги. За всички тези цели огромна роля играе финансирането. Когато бизнесът използва финансиране с помощта на Izbiram.bg получава преимуществото на лично финансово консултиране, индивидуален план на погасяване и свободно използване на средствата, според нуждите на фирмата.

Какви са лихвените нива по бизнес кредитите през 2021г.?

Преди да предприеме бизнес финансиране, всеки собственик знае, че е добре да проучи преференциалните условия, които предлагат банкови и небанкови финансови институции. Последните няколко години изгодните лихвените нива на тези кредити се движат между 4-6%, а на тези, които обезпечават с недвижимо имущество, стойностите са и по-ниски.

Това са ориентировъчни цифри, като масово лихвата на кредит за оборотни средства е индивидуална и се изчислява на база ползваната сума за съответния брой дни. Тези заеми често изискват да бъдат обезпечени, обикновено под формата на имоти, машини или съоръжения, които банката може да конфискува от кредитополучателя в случай на неизпълнение или фалит. За разлика от банките, небанковите финансови институции могат да финансират без обезпечение за по-малка сума.

Промоционалните предложения за фирмен кредит са от 0% лихва за първите две седмици, без такси за кандидатстване, бърза реакция от страна на кредитора и посещение на обект във всички райони на страната. Например, ако на един магазин са необходими 1000 лв., за да зареди нова стока и слага 25% надценка на нея, собственика решава да завърти за две седмици средствата - накрая на периода, магазинът ще има печалба от 250лв., а на кредитора ще дължи 60лв.

Ако бизнесът се управлява неправилно в решаващ момент или ако печелившите активи не генерират печалба, за компанията може да има сериозни последствия, до които никога не бива да се стига.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК