Искаме да живеем във все по-големи жилища, привличат ни ниските лихви по ипотеките

Лихвите за ипотечните кредити в момента са между 2.5 и 2.9%

27.06.2021 | 14:36 Редактор: Елеонора Танева

Хората търсят все по-големи жилища, показват данните на брокери на недвижими имоти. Двигател на пазара на имоти са ниските лихви по ипотеките.

Проверка на банковия пазар показва, че лихвите за ипотечните кредити в момента са между 2.5 и 2.9%, като са с около 1 пункт по-ниски в сравнение с 2020 година.

Заради пандемията много банки бяха затегнали условията си за кандидатстване за заем за жилище, но в момента ситуацията се нормализира.

Студентката Емили се решава да инвестира в собствено жилище и заради изгодните условия, които в момента предлагат банките. Такива оферти наистина има твърдят брокери. 

"С кредит и самоучастие едно семейство трябва да заделя минимум 5 – 6 000 лв., макар че нивата на ипотечните кредити наистина са ниски, сумата все пак е голяма", казва председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.

Тухленото строителство, макар и старо, е предпочитан вариант пред панелните сгради. Само за април новоотпуснатите ипотечни кредити са в размер на 445 млн. лева. Цените на имотите обаче също растат. От началото на годината ръстът е между 7 и 9%. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
То па оставаше да искаме да живеем в по-малки.... Сигнализирай за неуместен коментар