Силата на имотния пазар в момента е сравнима с тази от 2005-2008 г.

Имаме превишаване на интереса по отношение на купувачите, казва Страхил Иванов

23.06.2021 | 13:13 Редактор: Юлия Христова
Силата на имотния пазар в момента е сравнима с тази от 2005-2008 г.

Пазарът на недвижимости е топ тема на много места по света. България не изостава от тези тенденции.

Пазарът е изключително силен. Много напомня на силата на пазара 2005-2008 г. Даже имаме градове, райони и сектори, при които имаме превишаване на интереса по отношение на купувачите“, казва Страхил Иванов, основател на агенция за недвижими имоти "Явлена“, в гостуването си в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"За първото тримесечие на тази година имаме средно между 10 и 30% покачване на броя на сделките, като това е не само спрямо първо тримесечие на 2020 г., а и спрямо 2019 г.“, обясни той.

Лидерът в България е Пловдив, където има 34% ръст на броя на сделките. 27% е покачването в София. Изключение от правилото е Варна, където стъпката нагоре е само 1%, но над 11% е ръстът за цялата страна в сравнение с 2019 г.

Експертът смята, че важна роля в случая е изиграла политиката на банките и увеличените отрицателни лихви и такси върху по-големи суми по банковите сметки.

"Не е задължително всички хора да тръгнат в посока към търсене на имоти, достатъчно е 10-15% от големите вложители. Даже не говорим за нулева, а за много-много отрицателна лихва да си поддържаш парите в една банка. И хората си казват: дали не е по-добре да отида на 3-4% годишна доходност при имотите“, посочи още Иванов.

Вижте повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК