Ръст на имотните сделки - това ли е най-сигурната инвестиция

Засилен интерес има от страна на завърнали се от чужбина българи

16.05.2021 | 16:13 Редактор: Жаклина Иванова

Ръст на имотните сделки у нас през първото тримесечие на 2021 г., особено в големите градове. Това показват данни на Агенцията по вписванията.

Емили е студентка в морската столица Варна. Въпреки че е едва на 21 години, тя решава, че е по-добре да има собствено жилище, вместо да живее под наем.

"Досега съм живяла под наем. Имах 2 варианта - отдаде ми се възможност и реших да го направя", сподели студентката Емили Кафеджиева.

В София през първото тримесечие сделките са се увеличили с 26% спрямо същия период на 2020 г. Още по-голям е ръстът в Пловдив – 34% над нивото спрямо 2020 г. и 21% повече спрямо първото тримесечие на 2019 г. Ръст на сделките има и във Варна и Бургас. 

"С около 20% се е вдигнало търсенето. Факт е обаче, че в момента се търси най-добрата сделка", отбеляза брокерът на недвижими имоти Евгени Петков.

Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти, има няколко основни причини за големия брой сделки у нас.

"Първата от тях е добрите условия по ипотечните креди. Втората е свързана с миграцията – доста от българите смениха своето пребиваване", подчерта председател на НСНИ Добромир Ганев.

Покупката на недвижим имот се определя като една от най-сигурните инвестиции. 

Психологическия аспект отчитат и експертите.

Експертите забелязват и засилен интерес за покупка на имоти от страна на българи, завърнали се от чужбина. За миналата година 30 000 души са се регистрирали на постоянен адрес срещу само 6 000, които са заминали за чужбина.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК