Въпреки пандемията: Всеки пети по света ще смени жилището си през 2021 г.

Глобалният апетит към закупуване на имоти се запазва

27.08.2021 | 08:44 Редактор: Здравко Черкезов
Въпреки пандемията: Всеки пети по света ще смени жилището си през 2021 г.

Глобалният апетит към закупуване на имоти се запазва въпреки новия ръст на случаите на заразени с коронавирус, сочи новото проучване Global Buyer Survey на консултантската компания Knight Frank.

Допитването, което представя гледните точки на над 900 клиенти на Knight Frank на 49 глобални пазара, е установило, че в глобален план 19% от анкетираните са сменили жилището си от началото на пандемията. Делът им достига 25% в Австралия и Северна Америка. От хората, които не са сменили дома си, 20% са по-склонни да го направят през 2021 г. на фона на продължаващата пандемия.

Градовете отново са предпочитани от купувачите. От участниците в допитването, които са по-склонни да сменят жилището си през идните 12 месеца, 38% търсят имот в градски локации, а 33% избират покрайнините.

46% от участниците казват, че е по-вероятно да купят самостоятелна къща или вила, но търсенето на апартаменти е нараснало до 19% спрямо 12% през 2020 г. Това отразява повишеното търсене както на по-големи, така и на по-просторни апартаменти и на партерни жилища в градските центрове.

Апетитът към закупуване на имоти в ски курорти е нараснал от 11% през 2020 г. на 18% през 2021 г., като търсенето на купувачи от Северна Америка и Азия е над глобалното средно равнище.

Според други заключения от доклада пандемията е породила вълна от търсене на втори дом. Около 33% от купувачите твърдят, че е по-вероятно да купят втори дом в резултат на коронавируса спрямо 26% миналата година. От хората, търсещи второ жилище, 26% казват, че пандемията е повлияла избора им къде искат да купят имот, а при 22% тя е забавила плановете им за закупуване.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК