Защо поскъпват имотите и ще поевтинеят ли?

Основно хора от средната класа търсят финансиране със заеми

26.08.2021 | 12:37 Редактор: Тодор Петров
Защо поскъпват имотите и ще поевтинеят ли?

Рекордното поскъпване на имотите в пандемията се дължи на ниските лихви по ипотечните заеми, на свитото предлагане и на поскъпването на строителните материали.

Това коментира Тихомир Тошев от "Кредит център" пред "Телеграф". По негови данни през юли размерът на новоотпуснатите заеми за покупка на имот ще надхвърли 400 млн. лв. 

Годишният процент на разходите по кредитите за покупка на имот варира от 2,5 до 3,2%. Това са разходите по заеми, които нямат застраховка "Живот", уточни кредитният консултант.

Основно хора от средната класа търсят финансиране със заеми, като месечният им доход е в рамките на 2500-4000 лева за цялото домакинство. Това са половината от получателите на ипотеки. 

Освен лихвите, цените на имотите ще продължат да се повишават и през следващата година заради поскъпването на строителните материали и свитото предлагане. 

Той коментира, че се очаква през следващите месеци да има рекорди в ипотечното кредитиране, които не са стигани от самото създаване на тези продукти. Причината е, че в края на годината банките предоставят промоции по продуктите, като например заеми без такси, поемане на част от разходите за нотариус при покупко-продажбата на имоти и много други.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК