Засилено строителство в София, цената на квадрат стига близо 1 400 евро

На ваканционните имоти по Черноморието - 1 000 евро на кв. м

18.08.2021 | 08:25 Редактор: Искра Ангелова
Засилено строителство в София, цената на квадрат стига близо 1 400 евро

Цените на ваканционните имоти по Черноморието нарастват и достигат 1000 евро на кв. м през второто тримесечие, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Засилен е интересът към закупуването на имоти в курорта "Св. Св. Константин и Елена", където цените понякога надвишават 1000 евро на кв. м, сочат данните на компанията. Запазва се и интересът към Южното Черноморие, като през второто тримесечие Несебър отчита ръст на продажбите с 55% спрямо първото тримесечие и с 61% на годишна база.

Българите остават основни купувачи на ваканционни имоти. Най-търсени са двустайните апартаменти в диапазона 20 хил. – 30 хил. евро и тристайните до 50 хил. - 60 хил. евро без такса поддръжка. Търсят се и селски къщи в близост до морето на цени между 50 хил. – 70 хил. евро.

В същото време липсват вторични продажби по Черноморието, а пълната заетост на комплексите създава предизвикателства при закупуването на имот, отчита Arco.

Данните на компанията за жилищния пазар у нас като цяло сочат повишаване на скоростта, с която се сключват сделките, намаляване на коментарите в цените и свиване на предлагането на имоти, което води до покачване на цените. Сред другите фактори за ръста на цените на жилищата агенцията посочва поскъпването на строителните материали, атрактивните ниски лихви по ипотечните кредити, промените в ЗУТ, които предвиждат повече общи части, както и разговорите в посока влизане в еврозоната, които стимулират инвестициите в имоти.

Голяма част от активността на купувачите се дължи и на атрактивните лихвени проценти по ипотечните кредити и търсенето на алтернатива, в която да инвестират спестяванията си и да получат допълнителна доходност, се посочва в доклада, информира Investor.bg.

В София вписаните сделки с имоти през второто тримесечие нараснаха с 35% на годишна база, а в цялата страна от началото на годината има тенденция за ръст на броя на сделките с ипотечен кредит. От началото на годината покачването е с 35%.

В столицата през второто тримесечие търсенето на тристайни апартаменти леко намалява и те почти достигат нивото на двустайните. Търсени са както завършени (с акт 16) имоти, така и се повишават сделките "на зелено". Данните на Arco сочат, че сделките за завършени двустайни апартаменти се случват на цени в диапазона 120 хил. – 140 хил. евро, като цената може да достигне и до 150 хил. евро, ако е включено паркомясто. Сделките за тристайни апартаменти са на нива от 160 хил. евро нагоре.

Жилищата се търсят предимно за лично ползване, но през последния месец има търсения и на жилища с инвестиционна цел – отдаване под наем или препродажба, отчитат авторите на доклада.

Търсенето е съсредоточена в кварталите Център, широк център, "Банишора", "Кръстова вада", "Манастирски ливади", "Бояна". Засилен е интересът и към крайните квартали, където цените все още са по-ниски, а сделките за инвестиция и спекулация са по-изгодни, пише Arco.

Агенцията отчита запитвания и за парцели за жилищни сгради в града, както и около София за къщи. През второто тримесечие расте предлагането на къщи, като тенденцията е в летните месеци то да се засилва. Апартаментите обаче продължават да преобладават в предлагането. То е съсредоточено предимно в монолитното строителство с по-голям процент на новото строителство в етап на строеж.

В крайните квартали на София се наблюдава засилено строителство и предлагане, като цените там варират в диапазона 950 – 1400 евро на кв.м. По-ниският диапазон е за начален етап на строителство.

"Заради повишената активност на купувачите, водени от желанието си да инвестират парите си или да закупят имот за живеене, се наблюдава и задържане на имотите от страна на продавачите с цел изчакване цената им да се покачи", се казва в доклада.

Най-активно е предлагането в кв. "Кръстова вада" (1325 евро на кв. м), "Манастирски ливади" (1360 евро на кв. м), "Малинова долина" (1110 евро на кв. м) , "Бояна" (1250 евро на кв. м).

В Пловдив търсенето на жилища също е предимно за собствени нужди. Бурното строителство в покрайнините на града и все още атрактивните цени правят Пловдив подходящ за инвестиция в имоти, счита Arco.

Търсенето на двустайни апартаменти в града е в диапзона 45 хил. – 65 хил. евро, като ниският ценови диапазон е за сгради "на зелено" и в покрайнините на града. В централната част цените на двустайните апартаменти варират от 70 хил. до 100 хил. евро. Най-предпочитани са двустайните и тристайните жилища.

Най-желаният район в Пловдив продължава да е центърът с цени между 1000 – 1400 евро на кв. м, следван от "Смирненски" и "Въстанически", който е атрактивен с цените си от 750 – 900 евро на кв. м). Най-активно предлагане има в кварталите "Кършияка" (750 – 1000 евро на кв. м) и "Кючук Париж" (650 – 900 евро на кв. м).

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК